Público
Público

La Catalunya Central acomiada una de les millors temporades de bolets de les últimes dècades

La producció ha superat els 150 kg/ha a moltes zones del país, per bé que situat lluny de ser "de rècord", com sí que ho van ser la del 2014 o la del 2018. El canvi climàtic podria afectar especialment als bolets del Pirineu, segons els experts

Rovellons, un dels bolets més conegut
Rovellons, un dels bolets més conegut. Nia Escolà / ACN

L'arribada del vent i el fred fan que la temporada de bolets d'enguany es doni pràcticament per acabada a Catalunya, i ara és moment de fer balanç. El micòleg del Centre Forestal de Catalunya (CTFC) Juan Martínez de Aragón assegura que ha estat una de les més bones dels últims trenta anys a la Catalunya Central, on la producció ha estat de 150 quilos per hectàrea i s'ha situat molt a prop dels anys rècord.

De fet, a molts llocs del país s'ha superat enguany la mitjana de producció, situada als 50 kg/ha. En concret, el Pirineu català ha estat una de les zones amb més producció amb uns 300 quilos per hectàrea, tot i que no ha arribat als nivells d'anys excepcionals com el 2014 o el 2018 en què es va doblar aquesta xifra.

L'escenari abans de la tardor no era el més optimista perquè, d'una banda, hi havia una sequera "importantíssima" amb molta falta d'aigua, i de l'altra, a l'agost no va ploure com hauria calgut. Però la qüestió és que aquesta temporada boletaire ha estat una de les més bones. Tot i això, la temporada s'ha situat lluny de ser de "rècord", com sí que ho van ser la del 2014 o la del 2018.

Per arribar a les produccions d'aquests dos anys, quan es van assolir els 600 kg per hectàrea al Pirineu, hauria calgut que durant el mes d'agost i setembre ja hi hagués hagut una bona presència de bolets. Aquest any, en canvi, no va ser així per la falta de precipitacions durant els mesos d'estiu.

Això sí, les abundants precipitacions de les darreres setmanes han fet que alguns bolets hagin fructificat sobrepassats d'aigua i, en alguns casos, sobretot amb el rovelló, que hagin sortit corcats. Tot i això, Martínez de Aragón assegura que generalment la qualitat dels bolets ha estat "molt bona". Ara ja només es poden trobar bolets, tot i que molt pocs, en algunes zones de la Catalunya Central i del Prelitoral.

Menys bolets per culpa del canvi climàtic

L'expert en micologia del CTFC assegura que el canvi climàtic i els episodis de sequera comportaran efectes significatius pel que fa al creixement de bolets a Catalunya. On més afectarà és al Pirineu, amb una reducció d'entre el 20% i el 30% de la producció. El motiu és que els ecosistemes forestals del nord de Catalunya "estan menys adaptats a períodes de sequera perllongats", segons ha detallat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?