Este artículo se publicó hace 7 años.
Cas PretòriaPrenafeta va intervenir davant Mas per presentar-li empresaris
Donava com a referència el nom de l'expresident català Jordi Pujol perquè les empreses comprovessin "si era una persona decent o no". Reconeix el cobrament de comissions del 4% en operacions urbanístiques.
JÚLIA PÉREZ
Madrid--Actualitzat a
Només seure davant del tribunal de l'Audiència Nacional, l'home fort de la Generalitat durant l'etapa inicial del pujolisme, Lluís Prenafeta, ha acceptat els fets dels quals l'acusa la Fiscalia i ha reconegut el cobrament de comissions del 3% i del 4% a canvi d'adjudicacions públiques que es repartia amb l'exconseller d'Economia Macià Alavedra. Amb la seva acceptació de l'escrit del fiscal, Prenafeta assumeix també que va ocultar a Hisenda 14,9 milions d'euros. "Reconec els fets i els accepto tal com estan".
Prenafeta, exsecretari general de la Generalitat, busca amb aquesta acceptació la reducció de la seva previsible condemna per la col·laboració amb la Justícia després que Alavedra pactés amb la Fiscalia i reconegués els delictes per no entrar a la presó.
Donava "com a referència" el nom de Jordi Pujol
Prenafeta ha assumit també que va intervenir davant el president català Artur Mas per presentar-li a empresaris, encara que no ha acceptat cap intervenció de Jordi Pujol en els seus negocis amb diverses empreses. La fiscal, Ana Cuenca, li ha preguntat si donava a les empreses els noms de Jordi Pujol i de Macià Alavedra. Els donava "com a referència" perquè consultessin "si era una persona decent o no", ha explicat, donada l'envergadura d'aquests projectes de centrals de cicle combinat.
Prenafeta també ha reconegut a preguntes de la fiscal que "en algunes ocasions" parlava amb Artur Mas, successor de Pujol al capdavant de la Generalitat tot i que feia 19 anys que ell havia deixat la política. Reconeix que li demanava favors.
Artur Mas i un "senyor de Terrassa"
La fiscal ha demanat que s'escoltés una conversa intervinguda entre Prenafeta i el mateix Artur Mas. En ella, sol·licita al president català una cita per a un "senyor de Terrassa" per "facilitar-li coses, m'explico? És un senyor de Terrassa", que és "molt discret" i que treballa amb un empresari" controvertit".
Artur Mas va acceptar esmorzar amb ells i l'exconseller Germà Gordó. Prenafeta ha explicat que aquesta conversa "reflecteix que el senyor Isaac Lahuerta era el cap financer d'aquesta empresa de Terrassa" i el seu president "tenia interès a conèixer al senyor Mas". Va aconseguir "un bufet curt" amb Mas per al citat empresari, on "es va parlar de tot, fins i tot de futbol, però sobretot de la crisi econòmica del país".
Ell no coneixia Gordó, exconseller de Justícia, al qual en la conversa interceptada anomena Francesc. A l'esmorzar vam quedar per anar a dinar junts i vam parlar de coses interiors", en al·lusió indirecta a Convergència, el partit al qual tots dos pertanyien.
Repartien les comissions
En l'interrogatori de la fiscal, Prenafeta ha reconegut que va repartir comissions del 3 i del 4% sobre el total de dues operacions urbanístiques que va portar el principal acusat del cas Pretòria, Luis Andrés García "Luigi".
L'Audiència Nacional jutja el cas Pretòria, una trama de corrupció que operava a tres ajuntaments de Barcelona durant els anys 200 i 2009. En concret, es jutgen les operacions Pallaresa, a Santa Coloma de Gramenet; l'operació Niesma, a Sant Andreu de Llavaneres i la requalificació d'uns terrenys del port esportiu de Badalona entre els anys 2000 i 2009. Les dues operacions amb "Luigi" van ser la venda dels terrenys al costat del port esportiu de Badalona i de dues finques a Sant Andreu de Llavaneres. El repartiment era a parts iguals entre Prenafeta, Alavedra i García.
La fiscal del cas, Ana Cuenca, li ha preguntat quina feina feia Alavedra en aquestes operacions, i Prenafeta s'ha limitat a respondre que "vam quedar que ell tindria una part". Alavedra va ser conseller d'Economia entre els anys 1990 i 1997 i pertanyia al cercle de confiança màxima de Jordi Pujol.
La Fiscalia demana per a Prenafeta 6 anys i 10 mesos de presó, a més del pagament d'una multa de 13,7 milions d'euros per dos delictes de tràfic d'influències i un de blanqueig. Eren els mateixos anys que sol·licitava per Alavedra. En virtut d'aquest acord, Alavedra va confessar que tant ell com el seu company de partit van cobrar comissions a canvi d'intermediar a favor d'empresaris que optaven a aconseguir adjudicacions públiques.
Per a això, ha indicat, es van valer de les relacions que van forjar amb càrrecs públics en els seus anys en política, tot i que va desvincular l'expresident català Artur Mas.
Multa de 23,2 milions d'euros
Prenafeta ha assegurat al tribunal que aportarà tots els seus béns al pagament de les multes, igual que la seva dona, Maria Lluïsa Mas Crusells, que ha acceptat després els fets i s'ha mostrat "disposada" a aportar els seus béns.
El matrimoni afronta el pagament d'una multa total de 23,2 milions d'euros per blanqueig de capitals. En el cas de Prenafeta són 13,7 milions per dos delictes de tràfic d'influències i un de blanqueig, i en el de Maria Lluïsa Mas són 9,5 milions per un delicte continuat de blanqueig de capitals.
Lluís Prenafeta va ser home de confiança de l'expresident català Jordi Pujol i va ocupar el càrrec de secretari de la Presidència durant la dècada dels 80. Es va servir d'un complex entramat de societats opaques per ocultar les comissions milionàries que li va reportar la seva activitat il·lícita com a intermediari en adjudicacions públiques.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..