Este artículo se publicó hace 6 años.
"El Capital" torna en català a les llibreries després d'una llarga absència
El segell manresà Tigre de Paper ha editat una nova versió de l'obra magna de Karl Marx, després que l'única traducció que se n'havia fet en la nostra llengua acumulés anys descatalogada. A més a més, enguany es commemora el bicentenari del naixement del filòsof, un dels pensadors cabdals dels darrers dos segles
Barcelona--Actualitzat a
A partir de l'1 d'octubre tornarà a ser possible trobar una edició en català d'El Capital a les llibreries, gràcies a l'editorial manresana Tigre de Paper . L'obra magna de Karl Marx, un dels llibres de referència del pensament econòmic del darrer segle i mig, feia anys que no es podia trobar en la nostra llengua, després que l'edició de 1983 publicada per Edicions 62 i la Diputació de Barcelona -l'única que existia fins ara en català- estigués descatalogada. Tigre de Paper ha reeditat la traducció que tres dècades i mitja enrere va fer-ne Jordi Moners, que estava revisada i prologada pel filòsof marxista Manuel Sacristán. A més a més, hi ha afegit un pròleg de la pensadora feminista Silvia Federici i una guia de lectura d'El Capital escrita per Néstor Kohan, investigador de la Universitat de Buenos Aires. En total, sis volums que sumen gairebé 2.500 pàgines, a part de la guia de Kohan, que en té prop de 400 més. El preu de l'edició, que ja està disponible al web de l'editorial , és de 70 euros.
Enguany es compleixen dos-cents anys del naixement de Karl Marx, sense cap mena de dubte una de les persones que més ha influenciat el pensament a escala mundial dels últims dos segles. Arnau Carné, un dels membres del segell manresà, explica a Públic que "no és que l'efemèride ens marqui el moment de publicació de l'obra. Si l'aniversari hagués estat d'aquí un temps també l'hauríem fet". La raó per embarcar-se en un projecte d'aquesta magnitud és que "creiem que és important que El Capital, com a obra fonamental de la literatura marxista clàssica, pugui trobar-se en la nostra llegua. Evidentment que hi ha teories més contemporànies, però les bases d'anàlisi que conté encara poden ser útils".
Tot i que el marxisme mai ha deixat de ser una referència i de tenir una presència al pensament polític i econòmic -més o menys intensa en funció de l'època-, la realitat és que des de fa deu anys, amb l'esclat de la darrera crisi capitalista, "moltes persones s'han interessat per models econòmics alternatius, i en aquest camp el marxisme és un dels importants per la seva solidesa científica", comenta Carné. El soci treballador de Tigre de Paper -el segell és una cooperativa- afegeix que l'augment de les mobilitzacions socials que s'han viscut els darrers deu anys també ha tingut un reflex en les lectures d'una nombre creixent de persones. Per totes aquestes raons, l'editorial ha considerat que enguany era un moment òptim per atrevir-se amb la reedició d'El Capital, que compta amb una tirada inicial de 750 unitats. Que hi ha un volum de públic interessant en una obra d'aquest tipus ho demostra el fet que 176 persones van fer aportacions a la campanya de micromecenatge que fa uns mesos va llançar l'editorial, a través de la qual va recaptar més de 12.000 euros.
Aposta pel llibre polític
En el moment de llançar la campanya de micromecenatge, Tigre de Paper explicava que amb l'edició d'una "obra fonamental de l'anàlisi del capitalisme" volen "contribuir al coneixement d'un sistema que enfonsa les seves arrels en l'explotació de les treballadores i la natura. Creiem que el coneixement i entendre la dinàmica interna del capitalisme ens pot donar eines per combatre'l i construir una societat sense explotadors ni explotades". El llibre, com el seu títol indica, és una anàlisi específica sobre el capital, és a dir, "el procés a través del qual el valor s'autoexpandeix, es converteix en una suma més gran de valor, sobre com aquesta autovalorització es du a terme, i com tot aquest procés es reflecteix en el pensament dels economistes i dels empresaris".
Marx va escriure El Capital entre el 1864 i el 1867. L'edició original constava de tres volums -El procés de producció del capital, El procés de circulació del capital i El procés global de la producció capitalista-, però el filòsof d'origen alemany només va ser a temps de veure editat el primer, que va aparèixer el 1867. Els altres dos volums van ser editats pel seu amic Friedrich Engels el 1885 i el 1894, amb posterioritat a la mort de Marx (1883).
Des que va aparèixer el 2011, Tigre de Paper ha fet bandera del llibre polític. En aquest sentit, és una de les editorials impulsores de la Fira Literal. Més enllà d'El Capital, també ha publicat El manifest comunista, l'altra gran obra de referència de Marx, del que n'ha fet diverses reimpressions. A més a més, en matèria de pensament econòmic també ha publicat el recopilatori Qui pot comprar o vendre el cel, la força de treball o l’escalfor de la terra?, que reuneix textos d'autors clàssics, com el mateix Marx o Rosa Luxemburg, amb d'altres de més contemporanis, com Silvia Federici. D'aquesta última ha editat El patriarcat del salari. Crítiques feministes al marxisme. En un altre àmbit, l'any passat va recuperar El soviet, d'Andreu Nin, obra de referència en català sobre la revolució soviètica, coincidint amb el centenari de l'inici d'aquest esdeveniment històric. Al seu catàleg també s'hi troben biografies de revolucionàries, com la palestina Leila Khaled o l'alemanya Ulrike Meinhoff.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..