Este artículo se publicó hace 4 años.

"El canvi climàtic aguditza les desigualtats socials"

El catedràtic de Geografia Física i coordinador del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya, Javier Martín-Vide. Públic

Barcelona-

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.

La valoració generalitzada de la COP26 és que els resultats no són catastròfics, però que els compromisos són insuficients per garantir una reducció prou ràpida de les emissions que permeti limitar l'increment de la temperatura global a 1,5 graus a finals de segle. Quin balanç en fa?

Publicidad

"Darrere de la problemàtica del canvi climàtic hi ha un model econòmic basat en un creixement continu, quan els recursos són finits"

Apunta que la clau final és el model econòmic, però aquest no és precisament el principal tema a debat en cimeres com la COP de Glasgow.

"Amb el que s'ha acordat a Glasgow la temperatura se n'anirà bastant més enllà dels 1,5 graus"

Publicidad

El centre d'estudis Climate Action Tracker preveu que amb els plans d'acció presentats l'increment global de temperatures a final de segle serà de 2,4 graus, i critica la distància entre les promeses que es fan i la realitat.

De fet, els dos primers grans anuncis de Glasgow, la reducció de les emissions de metà i acabar amb la desforestació, no són vinculants.

Publicidad

Tot i que els objectius es posen a mitjà-llarg termini, com ara el 2050 i el 2100, els científics insisteixen en què els propers vuit anys són claus. Per què?

"El sistema climàtic té molta inèrcia en el seu comportament, és un com un transatlàntic i no és fàcil de canviar"

Publicidad

El darrer informe de l'IPCC deia que alguns dels impactes del canvi climàtic ja són irreversibles. Aquestes impactes avancen més ràpid que les mesures que s'apliquen per pal·liar-los?

Abans de la pandèmia vam viure mobilitzacions importants pel clima, protagonitzades sobretot per la població jove. Una major pressió ciutadana és clau perquè els estats apliquin mesures més radicals per afrontar la situació?

Un dels impactes ja evidents de l'emergència climàtica és el creixent nombre de refugiats climàtics. Alhora, el dèficit hídric pot convertir l'aigua en el petroli del segle XXI, en el sentit que serà un recurs escàs i que hi haurà conflictes per accedir-hi. Anem cap a un món més desigual i amb noves tensions geopolítiques derivades de la situació climàtica?

"Anem cap a un món més injust i més desequilibrat. El canvi climàtic és global, però desigual en quan els efectes regionals i en les societats"

Publicidad

El canvi climàtic també té efectes clars a Catalunya. Quins serien el més destacats?

Publicidad

Quines són les àrees més afectades?

"D'aquí a tres dècades Catalunya serà més càlida i més seca i les àrees més afectades pel canvi climàtic són la franja litoral i l'alta muntanya pirinaica"

Quins riscos seran més importants per a Catalunya les properes dècades?

"A Barcelona tindrem un munt de nits tropicals, amb 20 graus o més de temperatura mínima, i tòrrides, per sobre dels 25"

Publicidad

En aquest sentit, l'invent de les places dures dels anys 80 i 90 deu ser un desastre.

Tenint en compte tot l'escenari globals, què opina de projectes com l'ampliació de l'aeroport del Prat o la possible candidatura per organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern als Pirineus el 2030?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors