El càncer centrarà La Marató d'aquest any
Segons dades del Departament de Salut, a Catalunya, un de cada dos homes i una de cada tres dones tindrà càncer en algun moment de la vida

Públic
Barcelona-
La 34a edició de La Marató de 3Cat se centrarà en el càncer, una de les principals causes de mort a Catalunya, i se celebrarà el 14 de desembre del 2025. Així ho ha fet públic la Fundació de la Marató, que ho ha anunciat aquest dimarts, coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer. Segons dades del Departament de Salut, a Catalunya, un de cada dos homes i una de cada tres dones tindrà càncer en algun moment de la vida.
El 2024 van morir a Catalunya 17.000 persones a causa del càncer, 46 persones cada dia i dues cada hora, i se'n van diagnosticar 45.600 casos. Tot i que, gràcies a la recerca, s'ha avançat molt en la supervivència de les persones afectades, també ha crescut la incidència del càncer. La comunitat científica pronostica que durant el 2025 els casos de la malaltia augmentaran un 3,29%.
En els homes, el càncer representa la primera causa de mort i els més habituals són el de pròstata, el colorectal, de pulmó, de bufeta i de fetge. Entre les dones és la segona causa de mort, després de les malalties cardiovasculars, i els més comuns són el de mama, colorectal, de pulmó, d'úter i el tumor cerebral.
En edat pediàtrica, el càncer és poc habitual, però, per la seva gravetat, representa la segona causa de mort fins als 14 anys, després dels accidents. Cada any es diagnostiquen al voltant de 200 casos de càncer infantil i els més habituals són les leucèmies, els tumors cerebrals i els limfomes.
Diagnosticar el càncer en fases primerenques, clau
Malgrat que la recerca en càncer ha fet grans avenços per entendre com funciona la malaltia i ha permès crear noves eines de diagnòstic i nous tractaments, “queda molt per avançar” en càncers de mal pronòstic, amb una taxa de supervivència per sota del 30%, com són els de pàncrees, d'esòfag, de pulmó o de fetge, i els tumors cerebrals. En aquests casos, el futur passa per poder-los diagnosticar en fases primerenques i aconseguir teràpies efectives, dos factors que actualment no existeixen.
Es necessiten tècniques que garanteixin més precisió en cirurgia i en oncologia radioteràpica i s'ha d'avançar en la immunoteràpia, amb un futur molt prometedor. Pel que fa als diagnòstics, la recerca oncològica està fent moltes passes endavant en tècniques com la biòpsia líquida, que permetrà detectar la malaltia abans, controlar la resposta als tractaments i anticipar recaigudes. Així mateix, cal avançar en el coneixement de com es produeix la metàstasi.
D’altra banda, els experts destaquen que un dels factors clau per augmentar l'esperança de vida és fomentar la prevenció, i és que al voltant del 50% dels càncers es podrien evitar seguint hàbits de vida saludable, fent-se revisions periòdiques i participant en les campanyes de detecció precoç. Concretament, a Catalunya, hi ha establerts programes de cribratge per als càncers de mama, colorectal i de coll d'úter.
Fins ara, la Marató de 3Cat ha recaptat 254 milions i ha finançat 1.048 projectes de recerca, desenvolupats per 1.762 equips d'investigació, que han implicat 10.900 investigadores i investigadors. Els darrers anys s’ha centrat en diverses temàtiques de salut, com les malalties respiratòries (2024) o la salut sexual i reproductiva (2023), entre altres.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.