Este artículo se publicó hace 5 años.

ENTREVISTA A ERNEST URTASUN

“Caldrà nacionalitzar empreses i sectors estratègics de la UE perquè no acabin en mans de determinats fons”

“Caldrà nacionalitzar empreses i sectors estratègics de la UE perquè no acabin en mans de determinats fons”
Ernest Urtasun, en una entrevista prèvia. MARIA RUBIO

Barcelona-

Publicidad

El Consell Europeu d’ahir va servir per confirmar que la UE crearà un fons de recuperació per afrontar la crisi econòmica, però hi ha molts dubtes sobre com serà i com es finançarà. No sembla que s’avanci cap a un model que ofereixi subvencions en comptes de crèdits, com volen Espanya, Itàlia o França. Podria incrementar les desigualtats dins la Unió?

Sembla descartada la mutualització del deute a escala europea a través de la creació dels anomenats corobons, que és el que volien els Verds. És una nova constatació que al final la unitat política a la UE és inexistent i s’hi defensen interessos individuals?

"Si els mercats espanyol i italià s’ensorren tots els països de la UE es veuran afectats. La mutualització del deute és imprescindible"

Publicidad

El que proposa la seva formació implicaria una major integració política de la UE. Al final, la sensació és que en molts casos només funciona com un mercat únic, però no es va més enllà.

"Si hi ha uns països que s’estan beneficiant de la creació de l’euro i de l’existència del mercat interior, això s’ha de traduir també en mecanismes de fiscalitat i d’endeutament compartit"

Publicidad

Com a Verds insisteixen que aquest pla de reconstrucció europeu ha de servir per accelerar un canvi en el model productiu, basat en un ‘green new deal’. Com hauria de ser aquesta sortida verda de la crisi?

"El pla de recuperació ha de ser el pla del new green deal, ha de ser la mateixa cosa"

Anant més enllà, tot plegat no hauria de servir també per un canvi del model econòmic? Per anar cap a una economia menys finançaritzada, molt més centrada en l’activitat productiva i acabar amb certes pràctiques neoliberals, com ara la deslocalització productiva, i apostar també pels circuits curts a nivell agroalimentari?

"La crisi ha obert de dalt a baix les contradiccions del model econòmic que teníem i tenim una oportunitat per empènyer cap a un canvi fonamental"

Publicidad

Citava el cas d’Holanda, país paradigmàtic per tenir una fiscalitat agressiva dins la UE. Cal aprofitar el moment per acabar també amb els paradisos fiscals europeus que, al cap i a la fi, el que fan és disminuir els recursos d’unes hisendes estatals que estaran molt necessitades?

A priori, Irlanda, Luxemburg i els Països Baixos, per dir tres casos, no en seran gaire partidaris.

Publicidad

Amb la crisi hi ha el risc que determinades grans empreses en surtin especialment reforçades, una situació que no beneficiaria precisament el gruix de la població. Penso en Amazon, disparada amb l’augment del comerç online, Blackstone, que pot aprofitar-se de la baixada dels preus immobiliaris, o el fons d’inversió BlackRock, que pot guanyar presència en moltes empreses. Hi ha algun mecanisme per evitar-ho?

"Podem entrar en una nova onada de grans guanys del sector financer a costa de l’erari públic"

Pot repetir-se la situació de l’anterior crisi i que els bancs tinguin molta liquiditat però això no impliqui que els crèdits arribin a les petits i mitjans empreses, que necessiten finançament per resistir. Es pot forçar que el crèdit arribi realment a l’economia productiva?

Publicidad

Sortint de l’àmbit econòmic, els estats d’alarma i les legislacions d’excepció impliquen una evident retallada de drets fonamentals. Ja hi ha organitzacions que expressen el temor que això es consolidi un cop se superi la pandèmia.

"La sortida a la crisi de la Covid que donem des d’Europa ha de respectar els drets fonamentals"

A Europa hi ha hagut models molt diferents de gestió de l’emergència sanitària. No té res a veure el que ha passat a Alemanya, amb un pes claríssim dels Lander, amb el que ha passat a la centralitzada França. Com valora la recentralització de competències a l’Estat, tenint en compte que les realitats autonòmiques eren molt diferents?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors