Este artículo se publicó hace 2 años.

Entrevista a Eulàlia Reguant"Cal que ERC i Junts deixin de competir per l'hegemonia, perquè el que provoca és paràlisi"

Eulàlia Reguant, portaveu de la CUP al Parlament. Públic

Barcelona-

Publicidad

La setmana vinent la jutja el Suprem per negar-se a respondre a les preguntes de Vox quan era testimoni del judici al Procés. La Fiscalia li demana mig any de presó i inhabilitació. Veient els precedents, té la sensació que la sentència ja està escrita?

Quina estratègia de defensa plantejaran al judici?

Fa unes setmanes, la seva companya de grup parlamentari i advocada Montserrat Vinyets va manifestar que la justícia "s'inventarà argúcies legals per apartar Reguant del seu escó". En aquest sentit, no sembla que el cas Juvillà hagi servit de precedent per respondre-hi d'una manera efectiva des del Parlament.

Publicidad

Han reprès les converses amb ERC i Junts per afrontar, finalment, com s'haurien de gestionar les possibles inhabilitacions de diputats?

Ja fa més d'un any que va arrencar la legislatura i els partits independentistes ni tan sols han estat capaços de definir una estratègia antirepressiva conjunta. Al final la sensació que pot tenir una part de la ciutadania és que les apel·lacions a la unitat són pura retòrica?

Publicidad

Més enllà de la investidura d'Aragonès, les principals votacions del que portem de legislatura no han tirat endavant gràcies a la majoria independentista, sinó amb altres aliances. Per a què serveix aquesta majoria?

"Si la majoria independentista és per gestionar l'autonomia, evidentment nosaltres no hi serem"

La CUP ara mateix és l'única força del Parlament que aposta per celebrar un referèndum d'autodeterminació aquesta legislatura, partint de la base que no s'aconseguirà en la taula de diàleg entre governs. Com s'hauria d'assolir?

"Ara mateix l'Estat no té cap al·licient per posar cap proposta que realment abordi el conflicte polític existent a Catalunya"

En la trobada que la CUP va mantenir fa un parell de setmanes amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va insistir en reclamar-li un "canvi de rumb", també en la qüestió econòmica i social. Quines haurien de ser-ne les potes claus?

"Els Jocs Olímpics o el Barcelona World són els 'pelotazos' urbanístics de toda la vida, no la transformació que necessita el país"

Més enllà de les limitacions que implica un marc autonòmic, determinats projectes transformadors són possibles amb Junts al Govern i amb el pes que hi té? I amb el PSC com a primera força del Parlament no sembla tampoc que hi hagi una majoria transformadora a la cambra...

Tenen la sensació que, en canvi, projectes que heu acordat amb el Govern, com l'energètica pública o la renda bàsica universal tot just avancen a un ritme molt tímid?

"En vuit mesos el Govern no ha fet res amb l'energètica pública. I no fer res no és fer les coses bé"

Publicidad

Estem en un moment no sé si de canvi d'era, però com a mínim de sacsejades importants, en què les qüestions materials seran claus. Veiem un encariment energètic i de les matèries primeres, una inflació desbocada que colpeja, sobretot, les condicions de vida de les classes populars. Com s'hi hauria de respondre?

Per evitar aquest escenari caldria aprofundir en les aliances d'esquerres i anar més enllà de les estrictament institucionals?

Publicidad

L'any vinent hi haurà eleccions municipals. El 2019 la CUP va experimentar un cert retrocés i en diversos municipis van trencar-se candidatures que anaven més enllà de la pròpia formació. Ja sé que cada assemblea local és autònoma, però quins són els grans objectius per als comicis?

"Per a les veïnes de Barcelona és un problema tenir un plenari municipal que ha virat excessivament cap a la dreta"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors