Este artículo se publicó hace 6 años.

Entrevista a Carles Campuzano“Cal crear un clima de confiança entre les institucions catalanes i les espanyoles per abordar el problema polític de fons”

L'exdiputat del PDeCAT Carles Campuzano. M. FONT

Barcelona-

Publicidad

Què opina de la decisió del PDeCAT d’avançar cap a la integració amb JxCat, sota el lideratge de Puigdemont?

"Fins que no s’abordi un debat sobre el projecte polític de JxCat, la discussió sobre l’ordenació de l’espai és bàsicament sobre repartiment de poder intern"

Click to enlarge
A fallback.

Aquest projecte polític ha d’anar més enllà del PDeCAT i aglutinar tot l’espai postconvergent?

Publicidad

Va participar a la primera reunió de la plataforma El País de demà, juntament amb altres antics dirigents del PDeCAT. Jugarà algun rol en la reordenació d’aquest espai?

Ras i curt, plantejant si volen convertir-se en un partit polític.

Publicidad

Persones com vostè, Jordi Xuclà o Marta Pascal que hi participen, es plantegen atendre aquesta demanda?

"Si JxCat o ERC no satisfan la demanda d’un sobiranisme de centre pragmàtic és evident que algú altre acabarà apareixent i donant-hi una resposta. La política no resisteix el buit"

Estem en un moment d’un cert diàleg, evidentment molt encarat a la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol. Sempre ha defensat el diàleg com una eina política imprescindible per avançar. Se sent més proper al rol d’ERC en les negociacions amb el PSOE que no pas al de JxCat?

"Entenc més la posició que té ERC en la negociació amb el PSOE que la de JxCat, que sembla que està renunciant a utilitzar la força dels seus vuit diputats"

Publicidad

Seria partidari que utilitzés aquesta força per aconseguir alguns rèdits?

Creu que estem en un inici d’una fase de certa distensió o desinflamació del conflicte, però encara molt lluny de la resolució?

"Quan t’instal·les en una posició en la qual proclames la puresa de les teves posicions però no estàs disposat a intervenir a fons perquè les coses canviïn en la direcció que defenses, et converteixes en una força política que no ets útil"

Publicidad

Es poden fer gestos polítics per canviar la situació dels presos. És un tema fonamental per avançar?

Quines serien les qüestions fonamentals a abordar en aquest diàleg?

"El Govern de l’Estat, mani qui mani, i els partits polítics independentistes saben que només des del diàleg i la recerca d’acords es podrà desbloquejar la situació"

Publicidad

Al llibre planteja que la via d’acumular forces a Catalunya per assolir un pacte per un referèndum acordat, obert alhora a un nou pacte de relació amb Espanya, era suggeridora, mentre que la via unilateral li semblava un error. Sembla que ara la major part dels independentistes es decanta, novament, per la primera via. Què en pensa?

Amb el temps, s’ha evidenciat que hi havia un pla per fer l’1 d’octubre, però cap que anés gaire més enllà. És a dir, hi havia una distància important entre la retòrica i la realitat. Aquesta distància és perillosa per a la democràcia? Ho dic perquè genera decepció i un cert un fenomen antipolític.

"La principal feblesa del sobiranismeés no haver superat en cap de les eleccions i consultes la meitat dels vots i alguna cosa més. I és una feblesa que no s’ha volgut reconèixer"

Publicidad

Al llibre també posa èmfasi en la “degradació democràtica d’Espanya” per la incapacitat de donar resposta a les demandes polítiques d’una bona part de la societat catalana. Revertir aquesta degradació serà un dels grans reptes del futurible govern del PSOE i Podemos?

Publicidad

També aborda qüestions més globals, com ara l’ascens de l’autoritarisme i la creixent desigualtat en una economia globalitzada. Això també és un repte a Catalunya.

"Hem de tornar a situar en una posició central les qüestions materials dels ciutadans"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors