Este artículo se publicó hace 7 años.
Caixabank posa caixers mòbils a Fraga per les cues d'estalviadors lleidatans
Les darreres setmanes, les sucursals bancàries han rebut moltes peticions d'obertura de comptes per por a un eventual corralito
Mònica Mombiela
Lleida-
No és cap novetat veure cues de veïns de la Franja en entitats bancàries de Fraga o de pobles dels voltants per obrir comptes nous "per si de cas". Ja fa unes setmanes que van començar a produir-se aquests moviments, que segons fonts financeres, també afecten d'altres municipis aragonesos més allunyats de la Franja.
Aquest degoteig d'estalviadors del territori català ha arribat a col·lapsar algun banc de Fraga, i aquest fet, unit als darrers esdeveniments relacionats amb el referèndum, ha provocat que entitats com Caixabank hagin decidit augmentar els seus efectius a la Franja amb la incorporació de caixers mòbils.
"Per si passa alguna cosa"
De moment és només una mesura de prevenció per un possible allau de peticions d'obertura de comptes bancaris. I és que, fonts consultades expliquen que el perfil tipus d'aquests estalviadors són persones grans amb estalvis de tota la vida que obren comptes al banc per dipositar grans quantitats i que opten per treure els diners de Catalunya "per si passa alguna cosa", encara que les seves entitats d'origen els garanteixin la seguretat dels seus diners.
La gestió més habitual d'aquests darrers dies per als treballadors de les sucursals consisteix a traslladar a les oficines d'Osca la domiciliació de comptes que fins ara els mateixos clients tenien a Catalunya. "Aquestes accions representen el 90 per cent de la feina que tenim en aquests moments. Els veïns que porten els diners en mà no representen més que el 10 per cent de tot el que operem durant el dia", indiquen fonts bancàries.
L'Alfredo Macià és un veí que té el cor dividit entre Lleida i Fraga, ja que tot i que ha viscut bona part de la seua vida a la localitat aragonesa conserva els seus vincles amb Ponent. Ell explica que no només s'està produïnt una fuga de diners dels bancs catalans sinó que a la seua ciutat ja hi ha una nova plataforma logística que podria comptar amb firmes catalanes que busquen sortir de la comunitat autònoma per l'alerta que està provocant la possible declaració d'independència de Catalunya.
Així, no li sorprèn l'aparició dels caixers mòbils als carrers de Fraga, ja que "ahir mateix havia de fer una gestió al banc i la subdirectora em va dir que no donaven a l'abast i que m'atendria quan pogués". Per l'Alfredo "és inexplicable aquesta situació, ja que ell sap que els banquers poden canviar tots els comptes només prenent un botó i no caldria que la gent es desplacés fins aquí. Ja veig que haurem de fer les gestions a través d'aquest caixer mòbil".
Relacions comercials fructíferes
La situació que es viu en aquests moments a Fraga no és diferent a d'altres localitats de l''Aragó Oriental que des de fa molts anys mantenen lligams comercials i econòmics amb els pobles de Catalunya. L'alcalde del municipi, Miguel Luís Lapeña, treu ferro a les notícies que apareixen en certs mitjans anunciant trasllats de seus socials fora de Catalunya. "Nosaltres només vam rebre una trucada d'una firma catalana que no es va voler identificar preguntant per canviar de seu social. Va ser un tema més anecdòtic que no pas preocupant", assegura Lapeña.
Per l'alcalde de Fraga, la situació de Catalunya "és preocupant perquè som veïns i tenim interessos comuns tant lingüístics com educatius i econòmics". No obstant, considera que la població de la Franja viu amb normalitat la qüestió del procés i continuen duent a terme les gestions a Lleida com feien fins ara. Així, hi ha empreses com Fruits de Ponent a Alcarràs o Iberalfalfa que treballen ambdós parts del territori. Precisament, per l'Alfredo la situació de Catalunya ha resultat ser "un revulsiu econòmic per a la nostra zona".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..