Un de cada tres boscos barcelonins pot morir per estrès hídric entre 2040 i 2050
Ho assegura un estudi de la Diputació de Barcelona, que situa el principal perill a la façana litoral
Públic
Barcelona-
El 29% dels boscos de la demarcació de Barcelona veurà agreujada "de forma significativa" la mortalitat per estrès hídric entre el 2040 i el 2050. Ho recull el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, presentat aquest dijous, i elaborat per la Diputació de Barcelona i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.
Segons aquest estudi, el 2050 el nivell d'estrès hídric dels boscos més elevat s'ubica a la façana litoral metropolitana (Parc Natural de la Serra de Collserola, Parc de la Serralada de Marina i Parc de la Serralada del Litoral). Un 64% de la superfície de la província de Barcelona és forestal, de la qual un 9% és de propietat pública i la resta, un 91%, privada. Els boscos ocupen el 72% de la superfície de la Xarxa de Parcs Naturals i un terç són alzinars.
El mapa representa la vulnerabilitat d'aquests espais naturals davant del canvi climàtic. Ho analitza en funció de l'augment del nombre de dies anuals en què es preveu que l'estrès hídric superi la capacitat de resistència de l'espècie arbòria principal.
La Diputació de Barcelona defensa que la gestió forestal adaptativa podria ser una de les eines per fer els boscos més resistents. En aquest sentit, ha impulsat actuacions com les intervencions silvícoles sanitàries als boscos del Maresme i del Vallès Oriental, en col·laboració amb centres d'investigació i entitats. Es tracta de reduir la competència entre arbres eliminant-ne els més febles, o fent aclarides en boscos de pi blanc en fase de regeneració després dels incendis al Parc del Foix dels anys 80 i 90.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..