Un de cada cinc catalans se sent sol i un 12% pateix soledat no desitjada crònica
Un estudi de la Fundació ONCE i la Fundació AXA indica que l'aïllament involuntari afecta més els joves d'entre 18 i 34 anys. Més de la meitat dels afectats ha tingut idees suïcides o autolesives
ACN
Barcelona-
Gairebé un de cada cinc catalans (18,4%) se sent sol i un 12,6% pateix soledat crònica. A banda, més de la meitat de població amb soledat no desitjada ha tingut idees suïcides o autolesives (54,1%). Ho recull un estudi de la Fundació ONCE i la Fundació AXA, que s'ha fet partint de 2.900 entrevistes telefòniques a persones més grans de 18 anys residents a l'Estat, de les quals 400 a Catalunya.
Hi ha diferències per sexe, ja que l'aïllament involuntari afecta més els homes (20,9%) que les dones (16%). El grup d'edat que acusa més soledat és el dels joves d'entre 18 i 34 anys, seguit pel de 35 a 54 anys (18,9%) i el de majors de 55 (12,4%). L'informe Baròmetre de la soledat no desitjada a Catalunya 2024 presentat aquest dimarts també indica que un 68,4% dels que pateixen soledat crònica fa més de dos anys que es troben en aquesta situació.
L'anàlisi també mostra que hi ha factors que impliquen una probabilitat més gran de patir soledat no desitjada, com ara tenir dificultats econòmiques, ser joves, tenir origen estranger o viure amb discapacitat. De fet, la bretxa de soledat no desitjada entre els qui tenen i no tenen dificultat per arribar a final de mes és de 10,5 punts percentuals.
Adrián Tuñón, un dels responsables de l'estudi, ha destacat que la soledat no desitjada afecta la salut física i mental. Adverteix que no atendre aquesta soledat té un impacte econòmic també, ja que utilitzen més els serveis de salut. De fet, l'informe indica que la població amb una mala salut autopercebuda té una prevalença de soledat quatre vegades més gran que aquella amb bona salut (38,8% per 8,2%). I que el 41,4% dels catalans amb problemes de salut mental pateixen soledat.
D'altra banda, la bretxa de soledat no desitjada entre els qui tenen i no tenen origen estranger és de 15,1 punts percentuals a Catalunya. L'informe també conclou que al territori català l'aïllament involuntari és més elevat a les ciutats grans i a les llars unipersonals i menys en l'àmbit rural. Sobre la percepció, el 95,7% creu que l'aïllament involuntari és un problema social cada cop més important i tres de cada quatre catalans (74,2%) coneix altres persones que es poden sentir soles sense desitjar-ho.
El paper de les administracions
Enric Botí, delegat de l'ONCE a Catalunya, i Josep Alfonso, director general de Fundació AXA, han confiat en el baròmetre com una eina per abordar la soledat no desitjada des de diferents àmbits, com les administracions i les entitats. Raul Moreno, secretari general del Departament de Drets Socials i Inclusió, ha fet valdre precisament el paper de l'administració i les entitats, i ha citat l'exemple de projectes municipals.
El responsable ha apuntat que atendre la soledat no desitjada hauria de formar part de la futura cartera de serveis domiciliaris. "L'any 2070 serem tres milions de persones de més de 64 anys i hem d'adaptar tota la xarxa de protecció i cures", ha dit. I ha afirmat que és important fer polítiques com ara rehabilitar i construir habitatges per garantir-ne l'accessibilitat. Enric Morist, president de la Taula del Tercer Sector, ha fet una crida a la prevenció i la detecció de la soledat no desitjada, que "es fa des de la proximitat", també des d'ajuntaments o entitats.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..