Este artículo se publicó hace 7 años.

Benet Salellas: "L'única possibilitat de forçar el tribunal de l'1-O a una sentència justa és a través de la mobilització social"

L'advocat Benet Salellas forma part de l'equip de defensa de Jordi Cuixart. MARC FONT
L'advocat Benet Salellas forma part de l'equip de defensa de Jordi Cuixart. MARC FONT

Barcelona-

Publicidad

El llibre defensa que el judici del Tribunal Suprem als dirigents independentistes és polític, bàsicament contra el que es veu com un adversari de l'Estat, que és l'independentisme, i, per tant, s'hi ha de fer una defensa política. Fins ara s'ha actuat en aquesta línia?

Que quatre presos estiguin en vaga de fam casaria amb aquesta maduració?

Al llibre cites August Gil Matamala, que ha participat en moltes defenses polítiques a l'Estat. Ell diu que aquests casos, qui es defensa continua fent política. Això per on passaria?

"Un estat democràtic mai hauria generat un judici com aquest"

Publicidad

"Només si es mou la gent de l'Estat que és sensible a la qüestió serem capaços de doblegar el tribunal"

Argumentes que la qüestió dels drets fonamentals, no ha de desviar de l'objectiu central, que és defensar el dret del poble català a l'autodeterminació. Entenc que això implicaria reivindicar l'1 d'octubre i les diferents vies que s'han utilitzat els darrers anys per exercir-lo?

Treure-li valor a l'1 d'octubre s'allunyaria de la defensa política més canònica.

Publicidad

Dels 13 casos que exposes al llibre veig un cert paral·lelisme, amb tots els matisos evidents, amb el de l'algeriana Djamila Bourired, en el sentit que inicialment la defensa dels membres de l'FLN se centrava en la qüestió democràtica, quan l'estat francès no actuava com un estat democràtic.

"Mentre l'acusat no és un perill pel tribunal o pel bon funcionament del procés és més fàcil que l'Estat imposi les seves tesis"

Reivindiques que la defensa política ha de formar part d'una estratègia política global, que vagi més enllà del que passi a la sala, amb una gran mobilització fora, ressò internacional,, etc... Aquesta estratègia ara hi és?

Formes part de l'equip de defensa de Jordi Cuixart i tens experiència institucional com a diputat de la CUP. S'hi treballa en aquesta estratègia coordinada?

L'esquerra independentista va anunciar fa uns dies la voluntat de tirar endavant una mobilització permanent quan arrenqui el judici. No amagues que tot plegat ha de servir com a element de pressió perquè el tribunal no pugui dictar una sentència condemnatòria, però també hi ha pressions des d'una altra banda, en el sentit que la condemna sigui dura.

"Que amb relació a Quim Forn la Fiscalia arribés a suggerir una fiança i el Suprem s'agafés a la posició de Vox per mantenir-lo pres, demostra que tenim un Suprem molt proper a les tesis de Vox"

El teu plantejament és força diferent del que fa una part de l'independentisme, en el sentit de dir que no s'acceptarà una sentència condemnatòria i que, si hi és, aleshores hi haurà mobilitzacions. Aquí la mobilització és molt prèvia.

"El TEDH no resoldrà la qüestió de fons, que és el conflicte polític amb l'Estat"

Publicidad

Deies que segurament ens trobem amb el Tribunal Suprem més retrògrad de les darreres dècades. Al llibre cites una sentència que va fer durant el procés 18/98 contra l'independentisme basc en què diu: "La desobediència civil pot ser concebuda com un mètode legítim de dissidència contra l'Estat, aquesta forma de pensament i ideologia ha de ser admesa en el si d'una societat democràtica". La sensació de retrocés és bastant flagrant.

Publicidad

Dels diversos exemples que retrates al llibre hi ha resultats molt diversos, amb casos que aconsegueixen internacionalitzar la causa política i resoldre la situació personal de les persones encausades, com el d'Algèria o el Procés de Burgos, però d'altres on la realitat és molt més crua, com el cas Companys. Hi ha raons per a l'optimisme?

"Mentre hi ha defensa política, hi ha esperança i això no vol dir que perquè hi hagi defensa política hi haurà victòria"

L'epíleg del llibre l'escriu Jordi Cuixart i hi defensa la legitimitat de tota la seva actuació política i alhora deixa clar que accepta les conseqüències que se'n derivi. Explica també que el primer llibre que va rebre a la presó era de Thoreau, un dels pares de la desobediència civil no violenta. En el seu cas és evident, però no sé si hi hagut un procés d'apoderament de la resta de presos en aquesta línia?

En el judici del 9-N va haver-hi moltes declaracions no precisament en la línia política, de dir que no s'havia desobeït. Per tant, sembla que sí que hi ha hagut canvis respecte a això.

"Si la gent vinculada a la dreta liberal està assumint el discurs de la desobediència vol dir que aquest país està polititzant-se d'una manera extremadament interessant"

I s'està preparant pel que pugui venir en el futur.

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors