"Barcelona està pensada per projectar-la com un gran decorat d'Instagram, no per a la gent que hi viu"

L'alcaldable de la CUP a Barcelona, Basha Changue. Roser Gamonal / CUP

Barcelona-

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.
Publicidad

Un dels grans objectius de la CUP en aquestes eleccions municipals és justament recuperar presència a l'Ajuntament de Barcelona. Fins a quin punt ho veu clau?

"El PSC ha fet que tot el govern municipal viri cap a la dreta"

Publicidad

Més enllà que el context polític no és el de fa quatre anys, què estan fent diferent amb relació al 2019 per intentar entrar a l'ajuntament?

La simple presència de la CUP al ple seria suficient per revertir la tendència cap a la dreta que veuen al govern municipal o estarien disposades a anar més enllà i a entrar-hi?

Publicidad

Si parlem del "fer què", hi ha dos candidats, Xavier Trias i Jaume Collboni, que a nivell socioeconòmic defensen models molt similars i no amaguen que podrien arribar-se a entendre, en el que seria una aliança sociovergent ben vista per l'establishment. Una aliança que no afavorís aquestes elits passaria per BComú, ERC i la CUP?

"Els lobbies són els qui de veritat estan marcant i decidint les polítiques que es tiren endavant"

Publicidad

Amb tot, els lobbies que comenta voldrien anar més enllà, perquè sobretot en l'actual mandat hem vist com han protagonitzat una intensa 'lawfare' contra les polítiques de l'Ajuntament.

"Els Comuns han intentat tímidament fer alguna cosa a l'esquerra i els lobbies s'han posat alerta i han tret les urpes"

Publicidad

En totes les enquestes l'habitatge apareix com un dels principals problemes per als barcelonins. Què es pot fer a nivell municipal per afrontar-lo?

"El parc d'habitatge públic no és accessible per a tothom, les persones que més el necessiten no hi tenen accés"

Pensa que la nova llei estatal de l'habitatge, que fixa un topall als increments dels lloguers, serà útil?

"La nova llei estatal de l'habitatge és un acord que no molesta a les elits"

Publicidad

Estem en un moment en què ja són evidents els impactes de l'emergència climàtica. Però veiem propostes per ampliar el port i l'aeroport, fer grans esdeveniments, treure límits a la massificació turística o revertir la pacificació dels carrers, que semblen pròpies de fa algunes dècades.

"Barcelona no pot continuar assumint aquest volum de turistes"

Publicidad

Com s'avança cap a un decreixement turístic a una ciutat com Barcelona?

Què li sembla que s'organitzi un esdeveniment com la Copa Amèrica de Vela, que té un impacte a nivell de promoció global de la ciutat?

"La Copa Amèrica és un despropòsit de submissió a les elits"

En algunes entrevistes ha comentat que tant les superilles com les zones de baixes emissions els semblen bones idees, però discrepen de com s'han aplicat. Què en canviarien?

"Les veïnes que més necessiten un espai públic pacificat són les que tenen habitatges més petits en barris més congestionats"

Publicidad

Quan Barcelona en Comú va arribar l'alcaldia un dels objectius era canviar el model de seguretat de la ciutat, però la realitat és que no s'ha avançat gaire i en el darrer mandat l'àrea ha estat en mans d'Albert Batlle, d'Units per Avançar, que està a la dreta del PSC. Cap a on hauria d'anar el model?

Publicidad

"Els Comuns han renunciat a reformar el model policial"

Finalment, una pregunta personal. Tant quan va ser escollida com quan ha assenyalat actituds o tradicions de cultura popular catalana que poden considerar-se colonialistes i racistes, ha rebut atacs molt durs. Ja s'ho esperava? Què creu que evidencien?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors