Barcelona limitarà a 30 els dies amb activitat musical al Fòrum i fixa la 01.00 h com a horari màxim els divendres
Per ara, el Cruïlla i el Primavera Sound quedaran fora de la nova regulació perquè tenen un contracte fins al 2026. Amb el dubte de què succeirà amb aquests dos, la resta de festivals nocturns del Fòrum s'adjudicaran per concurs públic
ACN
Barcelona-
Els festivals musicals nocturns al Parc del Fòrum s'adjudicaran per concurs públic a partir del 2026. Així ho fixa el nou pla 2026-2028 de l'Ajuntament de Barcelona, que no implicarà un increment de l'activitat i fixa -com es feia ara- un calendari de 15 dies amb activitat musical en horari cultural i 15 dies amb concerts més enllà de les 23.00 h. També es procurarà que a partir del 2026 no hi hagi dos caps de setmana seguits amb activitat musical.
El consistori ha presentat la iniciativa aquest dilluns, en què s'establirà també una limitació horària els divendres fins a les 01.00 h. Per ara, quedaran fora de la nova regulació els "esdeveniments de ciutat" com el Cruïlla o el Primavera Sound, que ja tenen contracte en vigor fins el 2026.
El regidor de Cultura i Indústries Creatives de Barcelona, Xavier Marcé, ha desgranat que els criteris de selecció es guiaran per la sostenibilitat de l'activitat musical, la qualitat de la proposta, l'arrelament de les empreses proposants a Barcelona i el compromís i complicitat amb grups locals de la ciutat o del país.
Marcé ha remarcat que el pla presenta una limitació fixa i establerta amb caràcter normatiu. Dels 15 dies amb concerts més enllà de les 23.00 hores que s'adjudicaran, sis són per a la celebració del Primavera Sound i el Cruïlla. Així la concurrència pública obrirà pel 2026 les possibilitats per a nou dies de programació de festivals musicals nocturns de gran i petit format.
Preguntat per si el 2027 els dos grans festivals hauran de presentar-se a concurs, Marcé ha indicat que s'ha de decidir encara com anirà i sense concretar-ho ha afirmat que "seria possible".
Mesures obligatòries
Les noves licitacions incorporaran també la implementació de mesures obligatòries per als promotors musicals. En els seus projectes hauran d'incloure estudis acústics i mesures sobre el soroll del públic en els itineraris des del Parc del Fòrum fins als punts de servei públic i punts amb alta concentració de persones.
També es demanarà un pla específic de protecció de la seguretat des de la perspectiva de gènere, un pla de mesures sostenibles com ara la utilització de gots i plats de materials respectuosos amb el medi ambient i un pla de retorn social al barri, per exemple amb voluntariat o contractació d'auxiliars o mesures d'inserció laboral per a joves o persones en risc d'exclusió social. També tindran l'obligatorietat d'integrar-se en reunions de treball amb les associacions i representants veïnals i hauran de pagar taxes específiques pels serveis extraordinaris de la Guàrdia Urbana, els Bombers de Barcelona, o neteja, entre altres serveis municipals.
Pel que fa a la neteja, es realitza un reforç específic del serveis amb un augment de la neteja exterior un cop finalitzats els esdeveniments, prioritzant les zones de pas del públic cap el transport públic. Altres mesures que s'implementen son el tancament i baldeig de les zones exteriors per evitar l'acumulació de persones al voltant de l'espai, el tancament eventual de l'accés d'Ernest Lluch cap a Eduard Maristany per evitar concentracions dins de les illes de veïns del voltant així com el control de les illes de veïns adjacents al Fòrum.
Respecte a la mobilitat, durant la celebració de grans esdeveniments s'implementen mesures com la reducció del preu de l'aparcament soterrani de motos; serveis especials de llançadores en dies laborables; l'aplicació dels horaris nocturns del TRAM en dies laborables i convenis amb el servei de taxis, entre altres actuacions.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..