Barcelona destinarà més de 1.800 milions fins al 2030 a adaptar-se als reptes del canvi climàtic
El Pla Clima incorpora mesures encaminades a descarbonitzar dividides en sis eixos, amb objectius com multiplicar per cinc la generació fotovoltaica o accelerar l'electrificació de les flotes de vehicles
Públic
Barcelona-
L'Ajuntament de Barcelona preveu destinar 1.800 milions fins al 2030 per adaptar-se als reptes del canvi climàtic i avançar cap a la neutralitat climàtica, amb uns 360 milions cada any. L'alcalde Jaume Collboni ha presentat aquest dijous el Pla Clima, que contempla diverses mesures per descarbonitzar la ciutat, reduir emissions de gasos d'efecte hivernacle i adaptar la ciutat i fer-la resilient per "minimitzar" els efectes del canvi climàtic. En gran part, agrupa mesures ja previstes sota un mateix paraigua, amb la mirada posada en el 2030.
Aquestes propostes van des de la transició energètica, la mobilitat, la calor o la climatització de les escoles, entre altres. Entre aquestes, hi ha multiplicar per cinc la generació fotovoltaica municipal, accelerar l'electrificació d'autobusos o disposar d'infraestructures en cas d'episodis com les inundacions o la sequera. Segons càlculs del consistori, permetrien un estalvi de més d'un milió de tones de CO2 en els pròxims cinc anys.
Collboni ha assegurat que el pla consisteix a "accelerar" la transformació de la ciutat per a la reducció d'emissions i alhora com protegir-la davant les conseqüències del canvi climàtic. Defensa fer les inversions necessàries amb aquest pla i amb la voluntat que les accions transcendeixin el mandat actual. "Respon al repte de la nostra generació", ha afirmat Collboni. També ha demanat evitar un discurs "nihilista" i entomar el repte "amb un to positiu".
Objectius en sis eixos
Els objectius del Pla Clima estan distribuïts en sis eixos de treball: energia, mobilitat, barris, adaptació, Pla Calor i participació ciutadana. Pel que fa a la transició energètica, el consistori defensa un canvi estructural en la generació i el consum d'energia i apostar per la producció de l'energia renovable i l'energia solar local. Contempla mesures com multiplicar per cinc la generació fotovoltaica municipal i apostar per desplegar i ampliar sistemes energètics sostenibles.
Un segon eix és la mobilitat i implica accelerar l'electrificació de les flotes municipals de vehicles, estendre la xarxa de carregadors, enfortir el transport públic i transformar l'espai públic per promoure una mobilitat sostenible. L'objectiu és assolir un 69% d'electrificació de la flota municipal des d'ara fins al 2030 i combinar el vehicle elèctric amb altres modalitats sostenibles. L'eix de la resiliència té com a objectiu consolidar la ciutat com espai adaptat i amb capacitat per afrontar episodis climàtics extrems.
El pla també inclou mesures per fer front a la calor. Hi ha la previsió ja coneguda de climatitzar totes les escoles públiques, un total de 170 centres. Un altre punt serà l'ampliació de la xarxa de refugis climàtics i els horaris per millorar-ne la disponibilitat durant els mesos de calor i optimitzar-ne també la distribució territorial. L'objectiu és que el 2030 la ciutadania disposi d'un refugi climàtic a 5 minuts caminant com a màxim i que hi hagi un espai d'aigua a cada districte.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..