Barcelona commemora la celebració del Congrés Obrer i la fundació del sindicat UGT
L'Ajuntament ha instal·lat un faristol de memòria que recorda la història de conquestes socials i laborals com les vuit hores o la proclamació de la Segona República. També deixa constància de la lluita, la repressió política, la persecució sindical i l'exili durant la dictadura
Públic
Barcelona--Actualitzat a
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, el secretari general a Catalunya, Camil Ros i la regidora de Memòria democràtica, Raquel Gil han inaugurat aquest dilluns un faristol de memòria dedicat a la celebració del Congrés Obrer de Barcelona dels dies 12 a 15 d'agost de 1888 i la fundació del sindicat UGT. Es troba al carrer Jovellanos número 7, al barri del Raval.
Aquells dies, 25 delegats en representació d'una quarantena de societats obreres que agrupaven 5.154 treballadors van celebrar el Congrés Obrer de Barcelona. Així va néixer la Unió General de Treballadors, un dels primers sindicats de classe que es va constituir a Europa i al món. I dels pocs, junt amb altres de britànics i francesos, que avui encara existeixen.
Durant l'acte, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat l'esforç que l'Ajuntament de Barcelona ha fet durant els darrers anys per recuperar espais que expliquin la memòria col·lectiva de la ciutat. Collboni ha remarcat també el paper "fonamental i fundacional dels sindicats de classe en el model d'estat social i ha afirmat que "totes les grans conquestes tenen a veure amb el paper que han tingut els sindicats de classe".
El faristol, ubicat davant l'edifici del costat del número 7 del carrer Jovellanos, recull en el text alguns dels objectius fundacionals de la nova organització. Així destaca que es proposava "reunir en el seu si les societats, federacions i unions de resistència", "crear noves seccions d'ofici i constituir-les en Federacions Nacionals", "millorar les condicions de treball" i "mantenir estretes relacions amb les organitzacions obreres dels altres països que perseguissin el mateix fi que aquesta unió i practicar amb elles el principi de la solidaritat".
El faristol de memòria deixa constància de la història de les conquestes socials i laborals, com les 8 hores o la proclamació de la Segona República. Però també de lluita, repressió política, persecució sindical i exili durant la dictadura.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..