Este artículo se publicó hace 7 años.

ENTREVISTA​Arcadi Oliveres: "El clima de convivència no s'ha trencat. Si anem amb compte millorarà"

Arcadi Oliveres, economista i activista per la pau / J. Grau

Jaume Grau

Barcelona-

Publicidad

 Quina valoració personal en fa del premi que rep aquest dimarts?

Aquest premi el rebrà a la seu del Parlament del Catalunya en un moment estrany des del punt de vista Institucional, oi?

Publicidad

Per moltes raons, com les que apunta, podriem dir que Catalunya no està en un clima de pau?

Ver vídeo

Arcadi Oliveres, sobre la crisi
Publicidad

En aquest període de conflicte, s’ha parlat molt d’un possible trencament de la convivència ciutadana. Què en pensa?

Ha pecat el sobiranisme d’un cert infantilisme?

Creu que ara s’hauria de formar govern?

En un altre ordre de coses, la pau sembla un concepte difícil d’establir, que comporta un clima de llibertat, de justícia, d’igualtat social, i evidentment d’absència de guerra i de violència. Hi ha algun país al mon que acompleixi aquests propòsits?

Vostè ha treballat intensament per propagar l’esperit de revolta que ajudi a fer canviar les coses, i transmetre aquests valors de la pau, en milers i milers de conferències i debats durant aquests anys. Sembla que no es resigna a la desesperança...

Ver vídeo

Arcadi Oliveres, sobre el decreixement

No perd l’esperança perquè és un home de fe o perquè té elements tangibles per pensar que el mon realment pot canviar?

Publicidad

Però aquest percentatge de població que domina els recursos, és petit, però molt poderós. Vostè en més d’una ocasió ha parlat de Serge Dassault, paradigma del poder al servei a la guerra, propietari del diari Figaro, fabricant, entre d'altres, d’avions de combat. I dels seus lligams amb la política. El seu pare Marcel Dassault va pagar els estudis de Jacques Chirac. Aquesta barreja entre política, mitjans de comunicació i fabricació d’armes, fa un paquet explosiu difícil de combatre?

És difícil però trobar productes que siguin nets, pel que fa a la seva cadena de producció...

Publicidad

La posició individual dels ciutadans dius que és molt important en la consecució de la pau. Però com pot prendre consciència la població de què ha de treballar amb una banca ètica, que ha d’evitar les emissions de CO2... Sembla una labor molt difícil per un ciutadà normal atendre a totes aquestes variables.

Parlar de creixement zero sembla un tabú entre els economistes, però en els sistemes naturals, el creixement zero és el que tenen els ecosistemes madurs, els més estables. És possible que una societat funcioni i prosperi amb un creixement zero?

Ver vídeo

Arcadi Oliveres, sobre l'exministre Pedro Morenés
Publicidad

Pel que fa a les relacions nord sud, veiem que hi ha moviments d’armes que es produeixen en el nord i que van cap el sud. Les guerres no estan en els països productors d’armes, i també hi ha un tràfic invers, de drogues cap al nord. Quina relació hi ha entre tràfic d’armes i de drogues, com estan relacionats?

Quin paper ha jugat la família reial espanyola en aquest negoci de venda d’armes? Ha anat més enllà del paper de mitjancer? Han estat comissionistes?

És curiosa la percepció que té la ciutadania sobre els diferents conflictes, per exemple entre la guerra d’Iraq i la d’Afganistan. La guerra d’Iraq va tenir un impacte molt gran en l’opinió pública, amb manifestacions a tot el món, amb milions de persones mobilitzades, tot i que no es va aconseguir aturar. En canvi la guerra d’Afganistan no va aixecar gaires protestes. Aquesta doble barra de jutjar de la ciutadania a què creu que es deu?

Publicidad

Després d’això que explica, i del recent atac de l’OTAN contra Síria per l’ús d’armes químiques per part del règim sirià, hem de concloure que cap guerra té justificació moral

Ni tant sols si ens desplacéssim en el temps, quan Hitler va envair Polònia, i els aliats van haver de combatre el nazisme?

Ver vídeo

Arcadi Oliveres, sobre la investigació militar

Parlem de desarmament. Sembla que el perill nuclear s’hagi esvaït després de la caiguda dels règims soviètics. Continuem estant sota l’amenaça d’una guerra nuclear?

De vegades sembla que aquests tractats de desarmament serveixen per renovar l’arsenal ja caduc, més que per rebaixar la tensió

Una cosa és l’armament nuclear, l’altre és l’armament convencional. Vostè cita sovint el cas d’Alva Myrdal, una escriptora i activista sueca que va ser premi Nobel de la Pau l’any 1982 per proposar un mètode de desarmament en armes convencionals que podria satisfer les necessitats defensives dels diferents estats fins arribar a eliminar les armes. Què fa falta per impulsar un desarmament global en aquest camp?

Publicidad

Cal esmentar la partida de diners que suposa anualment els pressupostos de defensa, que ronda els dos bilions de dòlars per any...

No seria interessant pels països disminuir aquests costos brutals. No hipoteca molt aquesta despesa a molts països?

Abans parlàvem de la posició destacada d’Espanya com a productor d’armes, però també és important destacar el seu pressupost militar, que es una quantitat difícil de quantificar, perquè la despesa militar va més enllà de la que marca el pressupost del Ministeri de Defensa

Per què no hi ha una reacció davant d’aquestes xifres, per part de l’esquerra parlamentària?

Pot influir en aquesta falta de resposta, el fet que es presenta com a contrapartida dels pressupostos, els llocs de feina creats, amb la indústria armamentística, de vegades a sectors en crisi, com pot ser el de les drassanes.

Publicidad

Però molts cops la investigació pura, en molts camps, pot tenir aplicacions militars, pot tenir doble ús.

Hi hauria d’haver una objecció de consciència, per limitar quin ús se’n fa de les investigacions?

Tal i com ha indicat, i com assenyalen economistes de tot signe i condició, les desigualtats creixen, tot i que no coincideixin sempre en quines són les causes. Quina és la causa?

Som els humans violents per naturalesa com deia Hobbes, o pacífics corromputs per la civilització, com deia Rousseau? Creu que és inevitable que es produeixin conflictes perquè això està en la nostra naturalesa?

Hi ha qui creu que la humanitat pot mitigar aquesta tendència animal a la violència amb la cultura.

Comentaris dels nostres subscriptors