Aprovat definitivament el Pla urbanístic Biopol-Granvia de l'Hospitalet de Llobregat
Es transformaran 96 hectàrees de sòl per desenvolupar un clúster per consolidar i potenciar la recerca i la innovació biomèdica. La llum verda arriba després de dues sentències en contra del TSJC i una forta oposició veïnal
Públic
Barcelona-Actualitzat a
La Comissió de Territori de Catalunya ha aprovat definitivament aquest dijous el Pla director urbanístic (PDU) Biopol-Granvia, a l'Hospitalet de Llobregat. El document estableix les directrius urbanístiques per desenvolupar un clúster de recerca biomèdica i transformar aquest àmbit metropolità, consolidant el parc de Cal Trabal, millorant l'accessibilitat al parc fluvial del Llobregat i estructurant el teixit urbà de la zona a partir de la transformació de la Granvia.
El Departament de Territori recorda que el PDU és l'instrument de planejament per impulsar el projecte BioClúster d'Innovació i Salut. Es tracta d'un "projecte estratègic de país" que té per objectiu potenciar i consolidar la recerca i la innovació biomèdica a través d'un potent ecosistema que atregui empreses del sector de la salut. La iniciativa afecta un 8% del terme municipal.
El Govern assegura que el projecte tindrà un gran impacte econòmic per a Catalunya amb una facturació estimada de més de 7.000 milions. Això suposarà una contribució al producte interior brut (PIB) català de més de 4.500 milions, que es tradueix en l'1,86% PIB anual de Catalunya, unes rendes salarials de més de 1.700 milions i la creació de gairebé 50.000 llocs de treball.
L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, ha celebrat una "bona notícia" i que s'ha fet el pas "clau" per un projecte estratègic de país que ha de convertir la ciutat "en la capital de la biomedicina del sud d'Europa". El pla ha rebut la llum verda definitiva després de dues sentències en contra del TSJC i una forta oposició veïnal.
8% del terme municipal
El pla afecta 96 hectàrees de sòl, que suposa el 8% del terme municipal de l'Hospitalet. Més del 53% del total es qualifica de zones verdes i parcs: Cal Trabal, l'últim espai agrícola del municipi, gaudirà d'una especial protecció mediambiental. Amb un espai de 25,41 hectàrees, ocuparà prop del 29% de la superfície de l'àmbit que comprèn el pla. Un altre 24,4% de la superfície serà també per a espais lliures, que es distribuiran com a parcs urbans per tot l'àmbit del pla.
L'11,6% de la superfície de l'àmbit es qualifica de sòl d'activitat econòmica destinada al Biopol Granvia i es concentra fora de Cal Trabal, majoritàriament al sud de la Granvia, que és l'àmbit més urbanitzat. També es resolen els accessos al riu Llobregat per les dues bandes de la Granvia, mentre el sistema viari ocuparà el 22,4% de l'àmbit. El nou també PDU proposa la reordenació de les parades i els recorreguts de les línies d'autobús i la creació d'una nova boca de metro a la parada de l'Hospital de Bellvitge. Pel que fa als equipaments, ocuparan el 5,45% de la superfície total.
Oposició veïnal
Després de dues denúncies dels comuns, ERC, la CUP i Depana, dues sentències del TSJC van paralitzar el projecte fa quatre anys. Una de les resolucions van declarar nul l'antic pla argumentant que la Generalitat envaïa competències de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El projecte aprovat aquest dijous té l'oposició de la plataforma veïnal No més blocs, que va presentar una campanya d'al·legacions massiva i vol encetar una altra de recaptació de fons per presentar un recurs contenciós administratiu davant la justícia.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..