Este artículo se publicó hace 6 años.
Un any més, l'espanyolisme aprofita el 12-O per mobilitzar-se a Barcelona
La plataforma España Somos Todos, que té el suport de SCC, convoca a la plaça Catalunya de Barcelona la manifestació unionista del Dia de la Hispanitat. La mobilització, sorgida el 2012 en resposta a l'èxit de l'11-S, ha tingut un volum d'assistència molt irregular, condicionat pel suport de partits com PP i Cs a l'acte.
Barcelona--Actualitzat a
Un any més, l'espanyolisme tornarà a sortir als carrers de Barcelona el 12 d'octubre, dia de la Hispanitat. Des que el 2012 diverses entitats van organitzar una concentració a la plaça Catalunya de Barcelona, amb el suport de partits com PP, Ciutadans i Plataforma per Catalunya (PxC), cada 12 d'octubre coincideixen diverses mobilitzacions en defensa de la unitat d'Espanya a la capital catalana. La tradicional manifestació a Montjuïc de la ultradreta més clàssica s'ha mantingut i enguany comptarà amb la presència de La Falange, Democracia Nacional i altres organitzacions, com el Movimiento Católico Español. Paral·lelament, el Passeig de Gràcia i la plaça Catalunya tornaran a ser l'escenari de la convocatòria de l'espanyolisme teòricament cívic, que també compta amb la participació de grups inequívocament d'ultradreta.
Enguany, l'acte l'impulsa a les 11h la plataforma España Somos Todos, porta per lema "Barcelona, garant de la hispanitat" i, entre d'altres, compta amb el suport de Societat Civil Catalana (SCC), Hablemos Español, Espanya i Catalans i Plataforma por Tabarnia. Tot i les moltes ombres de la seva trajectòria, com ara un finançament molt opac, SCC s'ha convertit els darrers anys en la principal entitat de l'espanyolisme a Catalunya, si més no pel que a fa presència mediàtica i influència política, ja que diversos dels seus dirigents posteriorment han fet el salt a la política institucional, sobretot a les files de Cs. De fet, ha estat la impulsora de bona part de les grans mobilitzacions en defensa de la unitat d'Espanya que s'han fet els darrers temps a Barcelona, si bé la seva capacitat de convocatòria mai s'ha apropat a la que tenen l'ANC o Òmnium Cultural.
Hablemos Español és una plataforma que defensa convertir el castellà en l'única llengua vehicular de l'ensenyament arreu de l'Estat i que el passat setembre va mobilitzar-se a Barcelona contra el model d'immersió lingüística en català. La Plataforma d'España i Catalans va crear-se poc abans de la manifestació unionista del 12 d'octubre de 2012 i només cal repassar els seus perfils a xarxes socials per comprovar la seva afinitat amb els postulats d'ultradreta, una línia que també segueix la Plataforma por Tabarnia. A l'espera de comprovar la presència de dirigents de partits parlamentaris a l'acte, qui sí que ha confirmat que serà és Vox, la formació d'extrema dreta que entre d'altres qüestions defensa liquidar l'estat de les autonomies i il·legalitzar els partits independentistes.
Les mobilitzacions espanyolistes a Barcelona reuneixen milers de persones des del 2012, quan van activar-se com a resposta a l'èxit de les manifestacions independentistes, que l'11 de setembre d'aquell any havia reunit més d'un milió de catalans a la capital del país. Tot i que les xifres són absolutament incomparables, el poder de convocatòria del 12-O a Barcelona ha variat molt durant aquests anys, bàsicament en funció del suport que li han donat partits com PP o Cs. En l'edició de 2012, unes 6.000 persones van omplir el centre de la plaça Catalunya, en un acte al que van assistir el president de Cs, Albert Rivera, o els dirigents del PP Alícia Sánchez-Camacho, Alberto Fernández i Xavier García Albiol, entre d'altres.
L'any següent el poder de convocatòria va ser superior i la cita va reunir uns 30.000 assistents, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona. En aquella ocasió, l'acte estava organitzat per la plataforma Som Catalunya, Somos España i també va comptar amb la presència de destacats dirigents del PP i Cs, com Rivera i Sánchez Camacho. A més a més, en un clàssic que s'ha repetit any rere any en aquesta mobilització, hi havia grupuscles d'ultradreta, com la PxC i el seu aleshores president, Josep Anglada, o el Casal Tramuntana. El 2014 la xifra d'assistents s'enfilaria fins els 38.000, en una mobilització convocada per SCC, que tenia, novament, Rivera i Sánchez Camacho com a principals representants polítics i comptava amb un nodrida presència d'ultradretans.
2017, l'any rècord
El 2015, en canvi, la convocatòria va ser un fracàs i tot just va congregar unes 4.500 persones. No la va organitzar SCC, sinó altres organitzacions, com D'Espanya i Catalans o el Movimiento Cívico 12 de Octubre, i mentre sí que van ser-hi els principals dirigents del PP, Cs no va anar-hi. L'esquema seria similar l'any següent, en què l'assistència no va arribar a les 5.000 persones i no van anar-hi destacats dirigents polítics. Finalment, el 12-O més massiu de l'espanyolisme va arribar l'any passat, 11 dies després del referèndum de l'1 d'octubre. Fa 12 mesos, 65.000 persones van anar a la manifestació, convocada per SCC, Cs i el PP, entre d'altres. Aquell dia sí que hi eren tant Inés Arrimadas, líder de Cs a Catalunya, com Xavier García Albiol, que actualment viu les darreres setmanes com a president del PP català. Pràcticament en totes les edicions hi ha hagut alguns incidents i agressions.
Paral·lelament, també com cada any hi ha una convocatòria antifeixista. En aquesta ocasió, la crida la fa la plataforma Barcelona Antifeixista i sortirà a les 11h dels Jardinets de Gràcia.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..