Este artículo se publicó hace 2 años.

Entrevista a Santiago Niño-Becerra"Anem cap a un nou model econòmic i l'escenari serà molt dur per a la majoria"

El doctor en Economia Santiago Niño Becerra. Públic

Barcelona-

Publicidad

Considera que la pandèmia és el capítol final de la crisi iniciada el 2007, però el que vindrà a partir d'ara no serà precisament millor, sinó un model en què la concentració de capital s'intensificarà, la desigualtat creixerà i la desocupació augmentarà significativament. El futur serà pitjor per a la majoria de la població?

"Segur que no anem a un escenari de contracte indefinit a temps complet"

Aquestes "amfetamines financeres" és el que va permetre prolongar l'actual model?

Publicidad

Una de les coses que destaca del llibre és que pronostica que el capitalisme s'està esgotant, però el que vindrà després no serà un model més just i redistributiu, sinó més salvatge i amb el poder concentrat en molt poques mans i no precisament escollides per la ciutadania, sinó en forma de grans corporacions. Gairebé ho podríem considerar un feudalisme modern.

"La nova normalitat passa per tecnologia, afebliment del poder dels estats, enfortiment de les grans corporacions o concentració de capital"

Publicidad

Dibuixa un escenari d'empitjorament de les condicions de vida per a la majoria, però al mateix temps descarta algun tipus de revolta social per capgirar-ho. Per què?

"El poder econòmic, el poder real, s'està concentrant"

Si ens fixem en el moment actual, estem amb unes xifres d'inflació desbocades, desconegudes en quatre dècades. A la pràctica comporta una accelerada pèrdua de poder adquisitiu del gruix de la població. No fa pinta que els increments salarials la compensin. Serà puntual o és l'inici d'un canvi estructural?

"La població no està preparada per fer una revolta perquè no s'està morint de gana"

Amb una pèrdua generalitzada del poder adquisitiu ja passarà això, no?

Publicidad

Bona part de la pujada de la inflació està lligada a l'enorme encariment de l'energia que, majoritàriament, segueix sent molt dependent dels combustibles fòssils. Nombrosos científics apunten que hem d'assumir que el futur immediat passa per aquí, perquè la producció dels combustibles fòssils ja anirà a la baixa.

En el model que presenta la tecnologia serà omnipresent i la base de tot. El creixement, mesurat en el PIB, seguirà sent el gran criteri d'avaluació de l'economia?

Publicidad

Ja sé que em dirà que no creu en les teories del decreixement, però és viable mantenir un creixement, ni que sigui reduït, en un context d'esgotament marcat de recursos?

La renda bàsica, eternament qüestionada per economistes neoclàssics, sembla que s'obre pas [a Catalunya hi ha en marxa una oficina per fer-ne una prova pilot] i vostè la dona per feta.

"El capitalisme fins ara ha viscut d'expectatives, però això desapareixerà"

Considera que els estats nació perdran cada cop més pes en front de les grans corporacions, però recentment es va assolir un acord global per fixar un nivell mínim en l'impost de societats. No sé si podria ser un exemple a seguir.

En el cas de l'Estat espanyol, manifesta que parteix d'una pitjor situació que el gruix dels països occidents, en part pel seu enorme deute públic i que això comportarà retallades en els serveis públics i reducció de les pensions. Però, tenint en compte que el deute segurament és impagable, no es pot anar a un escenari global de quitances que eviti mesures d'aquest tipus?

"Espanya va tenir l'oportunitat el segle XVI, amb la plata que robava a Amèrica i que no la va utilitzar per fer coses productives, la va malgastar"

Publicidad

En el cas espanyol, l'altra alternativa seria un canvi de model productiu?

Cap al final del llibre apunta que és inviable continuar amb el model del cafè per a tothom i que cal anar cap a sistemes més asimètrics. Això pot tenir conseqüències polítiques, i un pot pensar en Catalunya o el País Basc.

"Catalunya el que necessita és l'Estatut de Gernika millorat: absoluta autonomia fiscal, autonomia financera, competències en el port i els aeroports"

Anar cap a aquest model segur que generaria tensions polítiques a l'Estat espanyol, que té la tendència centralista que té.

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors