Este artículo se publicó hace 3 años.

Entrevista a Arnau Montserrat"Amb un millor repartiment, molta gent acceptaria una major limitació en el consum"

Arnau Montserrat, autor de 'Nos sobran las ideas'. Marc Font

Barcelona-Actualitzat a

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.

Ja patim impactes diversos de la crisi climàtica, alguns irreversibles, i cada cop és més evident que també ens aboquem a una crisi energètica. Se'ns acaba el temps?

Publicidad

La transició cap a un altre model arribarà d'una manera o altra i, per tant, millor que hi hagi algun tipus de planificació al darrere?

Estem en un moment contradictori, en el sentit que hi ha una major consciència climàtica, la qüestió apareix al gruix dels discursos institucionals, però amb l'argument de la recuperació econòmica se segueix apostant per projectes basats en el creixement econòmic i que demanden combustibles fòssils?

"Per què no es vota massivament per un partit verd radical? Perquè la societat no hi està preparada"

Publicidad

Al llibre defensa que els fons europeus podrien ajudar a finançar la transició ecosocial i el canvi de model productiu. Sembla clar, però, que sobretot afavoriran grans empreses i macroprojectes i insistiran en el model econòmic actual, si vol amb una pàtina verda.

"La lletra dels fons Next Generation pot ser correcta, però quan en veus l'aplicació pràctica és una oportunitat perduda"

Publicidad

Cada cop més veus apunten que el decreixement és inevitable, però si arriba tindrà probablement un impacte material i generarà destrucció d'ocupació. Mesures com la renda bàsica universal es faran imprescindibles?

"Ha sigut molt difícil redistribuir en temps de vaques grosses i fer-ho en temps de vaques magres és encara més imprescindible, però també més complicat"

El llibre no deixa de ser una guia pràctica de cap a on podria anar aquesta transició, a través de múltiples veus i projectes ja existents. El gran repte que tenen, però, és fer el salt d'escala. Com es poden generalitzar?

"Més que les comunitats ideals vivint a la muntanya en un entorn autosuficient, necessitem una suma de dispositius comunitaris a molts nivells i de graus diferents que funcioni en xarxa"

Publicidad

Un canvi d'aquesta magnitud implicaria una forta resistència dels poders econòmics. Sense una mobilització massiva és impossible d'assolir?

No té un punt d'utopia, de projecte irrealitzable, no perquè no sigui viable o s'aguanti des d'un punt de vista teòric, si no precisament pels obstacles que es trobaria per assolir-lo?

Publicidad

"No tinc tant la por d'un immobilisme, que només portaria a endarrerir l'inevitable, sinó de quines solucions arribaran"

El programa que planteja és global i aborda model productiu, la mobilitat, la transició energètica, la governança política, el control democràtic de l'economia, garantir drets laborals i socials i molt més. Quines serien les qüestions més urgents?

"La cultura moderna també és la d'un profund divorci amb les bases materials de la vida"

Publicidad

En alguns àmbits, es pot dir que aposta per un retorn a pràctiques del passat.

Publicidad

Parlava de la batalla cultural. Trencar amb el paradigma que el progrés i la prosperitat passen pel creixement econòmic també és fonamental per anar cap a la transició ecosocial, no?

"Si les societats són més igualitàries s'accepta millor que no siguin tan luxoses"

De moment, però, la pandèmia ha accentuat unes desigualtats que ja eren importants, i alhora ha reforçat el poder de les grans tecnològiques. També ha crescut el control social. Més que cap a la utopia, es podria pensar que ens apropem a la distopia.

"No estem en un model de fer una Unió Soviètica 2, sinó d'anem a fer síntesis del que el segle XX ens ha dit que funciona i el que no"

Publicidad

La recent crisi dels combustibles al Regne Unit s'assembla de manera fidel a un dels capítols de la sèrie francesa 'El Col·lapse'. Entrem en un moment en què els temps s'acceleren i no sé si culturalment i mentalment hi estem preparats.

"No és veritat que el dilema sigui seguir amb un model perquè és l'únic que ens permet unes determinades condicions de vida o anar-nos-en a la merda"

Com s'imagina Barcelona d'aquí a 15 anys?

Publicidad

"S'intentarà mantenir la il·lusió del progrés a través de l'espai digital"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors