Alliberen 28 tortugues marines nascudes l'estiu passat a nius del delta de l'Ebre
Són exemplars de l'espècie Caretta, que es van reintroduir a la zona i que han assolit un pes d'entre 850 i 1650 grams. Des de la Fundació CRAM han aconseguit que sobrevisquin el 97% de les cries en el primer any de vida
Públic
La Ràpita-
Els voluntaris de la Fundació CRAM han alliberat 28 tortugues marines al delta de l'Ebre. Es tracta d'exemplars de l'espècie Caretta, que es van reintroduir a la zona on les femelles van posar els nius l'estiu passat, i que han assolit un pes d'entre 850 i 1650 grams. Dues romandran un temps dins del programa perquè encara no presenten les condicions òptimes per a la seva reintroducció.
Des de la Fundació CRAM assenyalen que han aconseguit que sobrevisquin el 97% de les cries en el primer any de vida, comptant aquestes dues que seran reintroduïdes més endavant. De les 34 tortugues que han format part del programa de Head-Starting, dinou eren nascudes per incubació natural i quinze per incubació artificial.
El programa consisteix a la cria en captivitat temporal d'aquests animals fins que assoleixen el pes i la mida òptims que afavoreixi la seva supervivència després de la seva reintroducció al medi natural. I és que només 1 de cada 1000 tortugues marines que neixen arriben a edat adulta.
Tots els exemplars s'han alliberat amb un microxip que permetrà identificar-los si alguns d'ells ingressen a un centre de recuperació o, en el cas de les femelles, tornin a la platja d'origen a fer un niu. Alhora, ofereix la possibilitat de desenvolupar investigacions científiques, com estudis genètics i genòmics, així com un estudi de diversificació de cries entre diferents centres de recuperació.
Al capdavant de la nidificació
Catalunya va ser la comunitat autònoma que més nius va registrar durant la temporada 2023 amb un total de 10, duplicant la xifra rècord assolida el 2021 que va ser de cinc nius. A més, va ser el primer any que es van registrar esdeveniments de nidificació a les tres províncies del litoral català, és a dir, Tarragona, Barcelona i Girona.
Des de la fundació recorden que ens trobem en plena temporada de nidificació de la tortuga Caretta a la nostra costa. La col·laboració ciutadana és "essencial" per ajudar a la conservació d'aquesta espècie: si a primera hora del matí passeges per la platja i veus un rastre, cal trucar al 112 i realitzar fotografies, ja que es poden erosionar ràpidament.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..