Público
Público

Així vol millorar el nou Govern els serveis públics de Catalunya

El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha anunciat un procés "gradual i profund de transformació" per optimitzar el sector. Es crearà una comissió d'experts que impulsarà 12 grups de treball per elaborar propostes concretes d'actuació

Sessió de la Comissió d'Afers Institucionals al Parlament
Sessió de la Comissió d'Afers Institucionals al Parlament. Bernat Vilaró / ACN

En nou Govern català vol iniciar un procés "gradual i profund de transformació" dels serveis públics i donar la "millor atenció al territori i els seus conciutadans", amb un pla de xoc en l'àmbit dels recursos humans. Ho ha anunciat aquest dilluns el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, en la primera compareixença de la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament. Als serveis públics de la Generalitat de Catalunya hi treballen 258.000 persones.

El pla de millora de serveis públics comptarà amb una comissió d'experts que tindrà la missió d'elaborar les propostes d'actuació. Durant un any es convocaran 12 grups de treball, un per cada una de les 12 prioritats marcades en el pla de millora dels serveis públics, amb la participació de tots els actors implicats, per definir accions. A més, es treballarà en el marc del Parlament comptant amb els representants de tots els grups, i es crearà una comissió interdepartamental i un grup de treball amb els sindicats.

Dalmau vol aplicar un procés tenint en compte factors com l'envelliment de la població, la crisi climàtica o l'avenç tecnològic. Els altres vectors sobre els quals girarà l'acció del Departament de la Presidència són la transformació digital, la cohesió del país, el món local, l'autogovern "efectiu" i els mitjans de comunicació. El conseller vol desburocratitzar l'administració pública, situant les persones "al centre". L'executiu vol portar el Pla únic d'obres i serveis (PUOSC) a aprovació del Consell Executiu el 15 de novembre.

Dalmau és el primer conseller del Govern de Salvador Illa que ha comparegut en comissió parlamentària davant dels grups. Durant el debat, ERC i Comuns han exigit el compliment dels acords amb el PSC, i la resta de l'oposició ha accentuat les crítiques cap a l'executiu català.

Comissions bilaterals

D'altra banda, Dalmau també ha explicat que el Govern vol convocar totes les comissions bilaterals amb l'Estat entre finals del 2024 i el primer trimestre del 2025. El conseller de la Presidència preveu així que la Comissió Generalitat-Estat es torni a reunir durant els pròxims sis mesos. L'última trobada va tenir lloc el 18 de febrer de 2022, fa més de dos anys i mig.

També s'hauran de reunir les comissions mixtes d'Afers Econòmics i Fiscals (reunida aquest juliol), la d'infraestructures (tampoc es reuneix des del 2022), o la de transferències (que no es constitueix des de l'octubre de 2010). El conseller de la Presidència ha garantit que actuarà amb la Moncloa a partir de la "lleialtat institucional, confiança, treball i exigència" per fer complir els pactes.

Dalmau ha subratllat que vol que Catalunya torni a liderar el PIB a Espanya, i que cal impulsar una transició d'economia verda, així com desbloquejar els projectes sobre infraestructures i invertir en recerca. En aquest sentit, ha advertit els grups que el país necessita uns nous pressupostos per al 2025, en una tasca que ha avisat que ha de ser "compartida" entre l'executiu i l'oposició.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?