Així sona 'Renaixement', el tema que Mushkaa ha fet amb adolescents víctimes de violència sexual
La creació del tema forma part del procés de recuperació a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de sis joves que tenen entre 13 i 16 anys. Els responsables de la iniciativa han apreciat una millora notable en l'estat emocional de les noies
Públic
Barcelona--Actualitzat a
Sis adolescents víctimes de violència sexual i la cantant de música urbana Mushkaa (Irma Farelo i Solé) han unit forces per parir el tema musical Renaixement. Les joves formen part del Grup de Teràpia Cognitivoconductual Focalitzada en el Trauma de la Unitat d'Atenció a les Violències vers la Infància i l'Adolescència (Equip EMMA) de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i han participat del projecte com a part del seu procés de recuperació.
Les adolescents d'entre 13 i 16 anys van participar en tres sessions de cocreació amb la Mushkaa per explicar les seves experiències personals a través de l'obra. En la quarta sessió, van enregistrar la cançó en un estudi professional. "Ha estat un gran aprenentatge, una manera de connectar amb els problemes de persones que han patit molt", diu l'artista, que va intentar transmetre a les noies la música com a "eina per aprendre i fer front als problemes".
Renaixement és un tema que també busca conscienciar sobre el flagell social dels abusos sexuals, i recull el procés de recuperació que han seguit les participants, d'on neix el nom de l'obra. Les sis noies que han format part del projecte presentaven simptomatologia d'estrès posttraumàtic, depressiva i ansiosa.
La iniciativa està inclosa dins de l'estratègia d'Arts en Salut de l'Institut Català de la Salut (ICS). Se centra en la creació musical com a part de la teràpia per ajudar les noies a apoderar-se contra la violència que han patit, a poder plasmar el que han viscut i a enfortir el seu sentiment de grup. Les joves han estat guiades per les psicòlogues clíniques que estan a càrrec del Grup, i també les responsables d'Arts en Salut en els aspectes metodològics.
Millora de l'estat emocional
Tot l'equip professional involucrat en la iniciativa ha coincidit a apreciar una millora notable en l'estat emocional de les noies. Entre altres millores clíniques, s'ha observat una disminució significativa dels símptomes d'evitació, que són habituals en els trastorns d'estrès posttraumàtic, segons han remarcat les psicòlogues que en fan el seguiment.
La inclusió d'una activitat artística de cocreació musical "va tenir efectes positius en l'estat emocional de les pacients, va reduir els sentiments de vergonya i d'estigmatització i la simptomatologia evitativa", apunten la psicòloga clínica de l'Equip EMMA, Mireia Forner Puntonet, i la psicòloga general sanitària del mateix Equip, Andrea Salvat San Agustín. Expliquen que la teràpia cognitivoconductual focalitzada en el trauma el primer que es treballa és la vinculació al grup i la confiança, i que no s'entra directament en la narrativa del trauma.
Les professionals responsables i la cantant Mushkaa han presentat Renaixement aquesta setmana a la sala Heliogàbal de Barcelona. La cançó ja es pot escoltar al canal de YouTube de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i a les plataformes d'àudio.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..