El 90% de la recaptació de la taxa turística a Barcelona en els darrers 10 anys s'ha destinat a la promoció del turisme
Segons recull l'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic citant dades de l'Ajuntament, el 43% ha estat transferit directament a Turisme de Barcelona, consorci governat pel sector privat. Es tracta d'un tribut creat per la Generalitat el 2012 que estableix que, per llei, un mínim del 60% d'aquest impost s'ha de destinar a promoció turística
Públic
Barcelona--Actualitzat a
El 90% de la recaptació de la taxa turística a Barcelona durant els darrers deu anys s'ha dedicat a polítiques de promoció turística: es tracta de 81 milions d'un total de 91. Són 9,1 milions de despesa total anual de mitjana, amb un màxim de 15,9 el 2019. A més a més, en tot aquest període, el 43% dels fons han estat transferits directament a Turisme de Barcelona, un consorci público-privat que respon fonamentalment als interessos del sector privat.
Es tracta de dades de l'Ajuntament entre els anys 2013 i 2022 que recull l'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT), gràcies a una petició d'informació pública sobre l'anomenat impost sobre les estades en establiments turístics (IEET), un tribut creat per la Generalitat l'any 2012. Per llei, el 60% d'aquest impost, com a mínim, s'ha de destinar a promoció turística.
Segons l'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT), un 87% s'ha invertit en la promoció (45%), foment (27%) i desenvolupament del turisme (19%). L'entitat critica la finalitat dels fons: després de la reforma del 2017 l'Ajuntament, creu que "podia destinar la recaptació a altres fins". I assegura que Turisme de Barcelona no ha justificat la finalitat dels 39 milions.
Per això, exigeix destinar la taxa turística i els seus recàrrecs íntegrament a "revertir els impactes més negatius del turisme"; la construcció d'alternatives a l'activitat turística; amb polítiques públiques d'habitatge; desmantellar Turisme de Barcelona immediatament i fiscalitzar totes i cadascuna de les partides; i cercar fórmules fiscals per obligar a "internalitzar els costos a les empreses, i no als visitants".
Crítiques a la taxa
Segons recorda l'assemblea en una nota, l'IEET va ser promogut pel Govern català l'any 2012, "en un moment en què la crisi econòmica havia fet minvar els recursos destinats a la promoció i el foment del turisme". "L'impost és clau per sostenir les estructures que necessita el sector privat", lamenta. "Estem finançant la benzina per apagar els incendis amb els diners provinents del carbó", afegeix.
L'Ajuntament de Barcelona ha matisat les dades de l'assemblea. Per començar, ha recordat que, per llei, els ingressos que es deriven de l'impost sobre les estades en establiments turístics (IEET) s'han de destinar a la promoció (un mínim del 60%), impuls, preservació, foment i desenvolupament de les infraestructures i activitats turístiques. I no tots els diners que se'n deriven els gestiona directament l'Ajuntament perquè l'impost és de la Generalitat.
Segons dades facilitades pel consistori, des de l'inici de l'aplicació de l'impost l'any 2012 fins a març de 2023, a Barcelona s'han recaptat 253 milions, 129 milions dels quals en el darrer mandat municipal (2019 - març 2023). Del total recaptat, l'Ajuntament ha ingressat 115,3 milions. Aquesta xifra inclou uns diners que provenen d'un recàrrec que es va introduir l'any 2020 i que cada any incrementa. Des de la seva aplicació a partir de juny de 2021, que es va veure afectat per la crisi de la Covid-19, aquest recàrrec municipal ha suposat un ingrés de 55,2 milions. Fonts del consistori assenyalen que "el recàrrec encara no ha pogut mostrar el seu potencial màxim degut a la pandèmia".
En aquest cas, l'Ajuntament de Barcelona obté el 100% de la recaptació derivada d'aquest recàrrec i a diferència de l'impost, que cal destinar a uns usos fixats per la llei, els ingressos del recàrrec no tenen caràcter finalista. El consistori també matisa que amb els diners de la taxa turística, des de la seva aplicació, s'han finançat prop de 450 projectes municipals, entre els quals la climatització de 170 escoles o el camí de l'aigua del riu Besòs.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..