Este artículo se publicó hace 3 años.
7 propostes que no et pots perdre per descobrir Osona
La comarca ofereix un còctel turístic de paisatges, patrimoni i jaciments històrics, art i rutes literàries
Màrius Sin
Barcelona-
Osona, ubicada a mig camí entre el Pirineu i la Costa Brava i amb la seva capital a Vic, es caracteritza pel seu espectacular paisatge natural. Amb tot, també destaquen les seves fires, mercats, festes i tradicions populars, així com el seu turisme cultural que engloba des de l'arquitectura romànica fins a la poesia moderna.
Amb l'objectiu de descobrir de la millor manera aquesta part de Catalunya, us deixem set propostes que no et pots perdre de la comarca d'Osona.
El Parc Natural del Montseny
Un dels trets més característics d'Osona, així com un dels seus majors atractius, és la natura. El millor exemple és el Parc Natural del Montseny. Ubicat al sud de la comarca, el parc protegeix part del Massís del Montseny, el més enlairat de la serralada Prelitoral catalana. Té una extensió de més de 30.000 hectàrees distribuïdes en tres comarques (Osona, la Selva i el Vallès Oriental) i està constituït per tres conjunts muntanyosos: el Pla de la Calma; el Turó de l'Home i les Agudes (1.705 m); i el cim del Matagalls (1.697 m).
El parc destaca per la varietat de la seva fauna i flora i està reconegut com a Reserva de la Biosfera des del 2011. Compta amb quasi dos milions de visitants a l'any, i es diu que la bellesa ha inspirat nombrosos artistes, escriptors i intel·lectuals.
Vilanova de Sau
En el seu conjunt, Vilanova de Sau és un indispensable a l'hora de veure Osona. El més cèlebre d'aquest racó és el Pantà de Sau, que el 1962 va engolir el poble de Sant Romà. Habitualment, només el campanar es deixa veure, però la sequera d'aquest estiu ha canviat la situació.
I els voltants del pantà no són menys dignes de menció. Un exemple és el monestir de Sant Pere de Casserres. És un dels tresors paisatgístics i patrimonials de la comarca, i s'alça a la punta d'una península totalment envoltada d'aigua del riu Ter. Més enllà de la bellesa de l'arquitectura, un dels encants del monestir és l'exposició permanent on s'interpreta la vida dels monjos a Casserres.
Els mercats setmanals
Un altre punt àlgid i constant són els mercats setmanals, una marca d'identitat dels pobles i ciutats de la comarca. Amb una trajectòria de segles, avui dia segueixen sent l'espai d'intercanvi comercial i social per excel·lència.
Amb el clàssic encant de la tradició, aquests mercats són llocs plens de vida que s'adapten als canvis, uneixen tradició I modernitat i barregen colors, olors i sabors. Sens dubte, un imprescindible disponible cada dia de la setmana en un municipi diferent: des de Vic fins a L'Esquirol, tot passant per Manlleu, Roda de Ter i Centelles.
La història desenterrada
El Temple Romà de Vic forma part dels monuments històrics artístics declarats Bé Cultural d'Interès Nacional. La seva història es remunta al segle II dC, quan va ser edificat. Tanmateix, va caure en desús amb l'arribada de l'edat mitjana i es va destinar a altres funcions, fins al punt que el seu descobriment l'any 1882 va ser tota una sorpresa, ja que es trobava "engolit" dins un vell casalot medieval.
Fora d'aquest temple, Osona compta amb una gran diversitat de jaciments arqueològics que permeten descobrir l'etapa prehistòrica i antiga de la península, com la Fortificació Ibèrica del Montgròs o el jaciment ibèric i medieval de l'Esquerda. Aquest últim dona a conèixer al visitant com era la fortificació, els carrers i tallers ibers, l'església i les ferreries medievals que formen el jaciment.
L'art romànic
La comarca d'Osona és una de les més riques de Catalunya en manifestacions de l'art romànic, segons expliquen a la pàgina web de turisme de la comarca. Té més de noranta edificis amb elements romànics, entre els quals es troben l'església de Sant Esteve a Espinelves, el Castell dels Montcada i el Museu Episcopal de Vic, l'església de Sant Pere de Savassona i la de Sant Martí de Riudeperes.
Rutes literàries
Osona és terra d'artistes. Entre tots els que han nascut i viscut en aquesta comarca destaquen dos grans poetes catalans, la vida i obra dels quals han deixat una gran empremta en el territori: Jacint Verdaguer i Miquel Martí i Pol. Per tal de vincular terra i poesia, neix Paisatges Escrits a la Plana de Vic: Verdaguer i Martí i Pol, una ruta que enllaça ambdós artistes amb Folgueres, Roda de Ter i Les Masies de Voltregà i s'endinsa en aquesta relació entre la poesia i el territori.
Fora d'aquesta ruta, Folgueres –la llar de Verdaguer– també es pot visitar la Casa Museu Verdaguer, on es pot conèixer de més a prop com era la vida del poeta i quina va ser la seva influència.
La màgia dels seus pobles
Finalment, és indispensable visitar alguns dels pobles i municipis amb més encant d'Osona. El primer de la llista és Rupit i Pruit, una joia del barroc rural. Aquest municipi és un viatge a l'edat medieval gràcies a les seves cases de pedra, els carrers desnivellats i la presència de fusta a les façanes.
També Alpens és un indret que respira història –va ser escenari d'una important batalla durant la Tercera Guerra Carlina el 1873–. Tanmateix, la màgia d'aquest municipi es deu als seus elements de forja, pica-portes, fanals, baranes i reixes, que decoren els carrerons del nucli antic.
Envoltat per les muntanyes del Prepirineu al nord i per la Serralada Transversal al sud-est, el paisatge que ofereix Vidrà és impressionant. Pel que fa al patrimoni arquitectònic, Vidrà compta amb ermites romàniques, les restes del Castell de Milany, un pont medieval i moltes masies.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.