Este artículo se publicó hace 4 años.
Un 33% de les discriminacions a Barcelona són per racisme i un 25%, per LGTBIfòbia
L'informe anual de l'Observatori de les Discriminacions de l'Ajuntament recull un total de 411 casos, davant dels 265 registrats el 2018. 61 d'ells van ser denunciats.
ACN
Barcelona--Actualitzat a
Un terç dels casos de discriminació a Barcelona són per racisme, i una quarta part, per LGTBIfòbia. Així ho recull el darrer Informe de l’Observatori de les Discriminacions a la ciutat, que recopila dades del 2019. En total, s'han registrat 411 casos, davant dels 265 registrats el 2018, en gran part per la incorporació de més entitats que reporten casos. El racisme i la LGTBIfòbia se situen com a motius de discriminació en més de la meitat, seguides de les discriminacions per motiu de discapacitat, raó lingüística i motius socioeconòmics i de salut. Dels 411 casos de discriminació reportats, 61 van acabar en denúncia, més d’un 72% d'elles penals.
Dels 411 casos reportats, 61 van ser denunciats
Les persones particulars han estat el principal agent discriminador en les situacions motivades per LGTBIfòbia, racisme i xenofòbia, que també és la motivació principal en el cas dels cossos de seguretat. L’Administració pública, en canvi, és qui més discriminacions ha exercit en els àmbits de salut i discapacitat.
El racisme és la principal causa de discriminació a Barcelona i afecta més en persones que s’identifiquen com a magrebines o àrabs, amb 43 casos registrats. Les situacions de discriminació cap a persones negres i llatines sumen 26 i 20 casos, respectivament. Una pràctica discriminatòria que s’ha continuat produint a la ciutat, directament vinculada al racisme i la xenofòbia, són les detencions i parades policials per perfil ètnic, que han afectat persones racialitzades, migrades i persones d’ètnia gitana, principalment.
La discriminació per racisme afecta en major mesura a persones que s'identifiquen com a magrebines o àrabs
Segons les dades recollides durant el 2019, l'homofòbia ha estat la principal motivació discriminatòria dins el conjunt de la LGTBIfòbia, o en tot cas la que més s’ha reportat, amb 60 casos; en segon hi ha la transfòbia, que s'ha donat en 23 situacions. També hi ha 15 casos de lesbofòbia, i en 14 situacions la discriminació ha estat dirigida cap al col·lectiu LGTBI en general. Una de les situacions que més preocupa en aquest àmbit són les agressions físiques cap a persones LGTBI.
Ciutat Vella, el districte amb més casos
El districte on es continuen registrant més casos de discriminació és Ciutat Vella (19%), seguit de l’Eixample (11,4%) i de Sants-Montjuïc (10,9%), que recullen pràcticament el mateix número de casos, 47 i 45, respectivament. En relació al 2018, es pot veure com Sants-Montjuïc ha gairebé duplicat el número de registres i Gràcia, Nou Barris i Sant Martí han reduït el número de casos.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..