No hi ha dues persones iguals. Per aquesta mateixa raó, tampoc hi ha dos tumors idèntics. Aleshores, per què s'aplica el mateix tractament a tots els malalts de càncer? La medicina personalitzada és un dels grans objectius de l'oncologia moderna. I ahir, a Barcelona, es va fer un nou pas per aconseguir aquesta fita amb la creació de la Unitat de Recerca en Teràpia Molecular del Càncer - La Caixa (UITM), la primera d'aquestes característiques de tot Espanya. Durant l'acte d'inauguració, al qual van assistir el president de la Generalitat, José Montilla, i la consellera de Salut, Marina Geli, juntament amb el president de La Caixa, Isidre Fainé, es va destacar la importància d'apostar per la ciència, malgrat l'actual crisi econòmica, per situar Catalunya en l'avantguarda de la recerca clínica aplicada al càncer.
Si atenem a les últimes xifres publicades pel Ministeri de Sanitat, del 2005, a Espanya, un de cada tres homes i una de cada cinc dones pateixen alguna mena de càncer al llarg de la seva vida. El càncer és una malaltia complexa que reclama contínuament la millora dels tractaments i el desenvolupament de nous fàrmacs. Per això es fan els assajos clínics, que permeten continuar tractant pacients que no han respost de manera òptima a les teràpies estàndards.
I aquest és, justament, l'objectiu de la nova unitat. Segons el seu impulsor, el doctor Josep Baselga, director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), 'en els darrers anys hi ha hagut una evolució claríssima en el tractament del càncer. Primer vam començar per la cirurgia, després vam continuar per la radioteràpia, la quimioteràpia, etc. Ara estem en la fase de les teràpies moleculars, és a dir, de la medicina personalitzada'.
Entrem, doncs, en un nou paradigma. Ja no es tracta de sotmetre el pacient a una única teràpia igual per a tothom, sinó de combinar una o fins i tot diverses teràpies, en funció de les seves necessitats específiques. 'És la fi de la cirurgia? No. És la fi de la radioteràpia? Tampoc. De la quimio? Menys encara. El que vindrà és una nova època en què haurem d'integrar tots els tractaments de manera intel·ligent', assegura l'oncòleg.
La Unitat de Recerca en Teràpia Molecular preveu tenir un mínim de 50 fàrmacs en estudi, i es combinaran en funció de les mutacions dels tumors dels malalts. 'L'avantatge continua Baselga és que aquestes combinacions són més actives, molt més eficaces i a la vegada menys tòxiques'. Així, un malalt podria rebre una dosi menor de quimioteràpia, per exemple, si es combina amb el fàrmac adequat.
Pel coordinador de la UITM, Jordi Rodón, tot i que ja s'han donat molts casos d'èxit, el camí cap a la medicina personalitzada o a la carta no serà gens fàcil. 'En el futur, el que es vol aconseguir és fer una anàlisi completa del tumor del pacient i donar-li un còctel de fàrmacs basant-se en els resultats obtinguts. Però per a això estem una mica lluny encara. Primer es comença amb un fàrmac; després buscarem un còctel, i finalment els anirem ampliant'.
Una de les línies més importants de l'oncologia moderna és aquesta combinació de fàrmacs. Però no tant perquè la seva investigació encara vagi amb bolquers sinó perquè de vegades un pacient necessita dos fàrmacs i resulta que són de diferents companyies. Aleshores el científic ha de fer de conciliador. 'També hi ha un problema de mentalitat que és generacional assegura Rodón. Els oncòlegs més grans encara pensen en termes de quimioteràpia, mentre que les noves generacions som més partidàries d'altres tractaments'.
La nova unitat de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron compta amb un total de 35 professionals entre oncòlegs, farmacèutics, infermers, coordinadors d'estudis i personal administratiu. S'espera donar servei a 200 pacients anuals, el doble dels que s'atenen actualment en aquest hospital.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>