M'agrada Sant Jordi. M'emocionen les riuades de lectors que surten al carrer a triar un llibre. Entenc que és el dia en què els llibreters i els editors fan caixa i que això els permet fer, durant la resta de lany, llibres que no són rendibles però que cal publicar. Això ho sé i entenc com funciona i m'emociona que passi. I no obstant penso que Sant Jordi també és una oportunitat desaprofitada. Que perdem l'atenció que rep en el gremi editorial el contacte dels autors i els lectors. I que no respectem prou el desig de lectura que amara el país.
Perquè per Sant Jordi es creen lectors. Però no es fa un esforç de contingut i d'honestedat lectora suficient per crear bons lectors. Busquem el llibre més venut, la novetat editorial que durarà dos mesos, el personatge que no és escriptor o la recomanació de l'obra que no voldríem llegir. I això no només té un deix de boira que fa olor de trampa i temps fugit durant la mateixa diada, sinó que crea una falsa sensació literària que dura tot lany.
Hauríem de ser partícips del procés artístic de la literatura
Perquè manipular els gustos d'un públic no experimentat em sembla deshonest. No només perquè els fem comprar una cosa que sabem que no els provocarà gaire res, sinó perquè penso que lobligació de les editorials, les institucions literàries i els escriptors no és només fer i vendre llibres, sinó també formar un criteri lector, augmentar la capacitat crítica de la nostra societat i fer-nos partícips del procés artístic que representa la creació literària.
I hem desforçar-nos a explicar que llegir llibres és alguna cosa més que fer cas de les recomanacions deshonestes. I que en la lectura hi ha un recorregut impressionant que ningú no s'hauria de perdre. Que tothom hi té dret. Perquè llegir és formar part. I crec que aprofitant que la Diada de Sant Jordi és una festa consolidada, l'hauríem de considerar una oportunitat excepcional de fer sentir el lector com un ser intel·ligent i participatiu. Capaç de recrear la feina de lautor i de criticar les manifestacions culturals que li falten al respecte.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>