Este artículo se publicó hace 13 años.
Els pacients es queden a casa
Molts usuaris no van anar a l'hospital en assabentar-se de la vaga de metges, fet que va permetre agilitar l'activitat dels centres
La vaga de metges d'ahir va obligar a reprogramar, segons xifres oficials, 20.000 visites. Però malgrat que hi va haver 20.000 persones que no van poder ser ateses, la jornada als hospitals va transcórrer amb normalitat, sense que es produïssin incidències ni abundessin les queixes dels pacients. Aquells que van acudir a visitar-se i van haver de tornar cap a casa sense atenció mèdica van ser una minoria, però van acceptar amb resignació el viatge en va i, en general, van mostrar comprensió sobre les reivindicacions dels metges.
Els facultatius dels hospitals públics que van secundar l'aturada van avisar amb anterioritat els pacients amb els quals tenien cita per tal de posposar-la. En conèixer la jornada de vaga, molts altres usuaris van optar, directament, per no atansar-se als hospitals, així que els pacients que sí que van acudir-hi van gaudir d'una certa agilitat en les visites. El resultat: plena tranquil·litat en un dia en què els vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) van funcionar a mig gas.
Els facultatius que van adherir-se a l'aturada van avisar els usuaris amb les quals tenien cita
L'Hospital Vall d'Hebron va ser un dels centres que va registrar un seguiment més important de la vaga, amb una activitat a les consultes externes que gairebé es va reduir a la meitat. Tot i això, bona part dels usuaris que sortien del centre asseguraven que no havien notat gaire els efectes de l'aturada en el servei. "M'han atès fins i tot abans de l'hora programada", explicava un jubilat a la porta d'accés de les consultes externes. En el mateix sentit es pronunciava Ángel Sánchez, que no va patir cap retard en ser visitat pels seus problemes per nivells alts de triglicèrids.
Cadires per a tothomLes sales d'espera de consultes externes de l'Hospital de Bellvitge estaven ahir més buides de l'habitual. Hi havia cadires per a tothom i ningú esperava dret. Era dia de vaga, però la majoria dels que hi van anar eren visitats perquè el seu metge no havia fet vaga. A la resta els havien trucat a primera hora del matí informant-los de la situació i reprogramant la seva visita. "Avisant el pacient els metges s'estalvien enfadar la gent i molts fins i tot ho comprenen", reconeixia una infermera.
"M'han atès com sempre, inclús més de pressa que altres vegades", diu un usuari del CAP del Clínic
Tot i això, hi havia algunes persones que venien de lluny i, quan els van trucar, ja estaven de camí cap a l'hospital. És el que li va passar a José Antonio Cruz, que lluny d'enfadar-se va emprendre el camí de tornada cap a Tarragona tot defensant la vaga per estar "ben plantejada" i amb la reflexió que "és una llàstima que l'usuari no es decideixi també a sortir al carrer".
Als hospitals concertats, amb un seguiment de la vaga significativament inferior als dels centres de l'ICS, els pacients no van trobar cap problema per ser atesos. "Hem vingut a veure què passava i m'han atès a l'hora que tenia", assegurava l'Àngela als passadissos de l'Hospital Clínic. A les plantes d'atenció primària de Rosselló i Casanova del mateix hospital de titularitat pública, José Campuzano explicava que l'havien atès "com sempre, inclús més de pressa que altres vegades".
Al Dos de Maig, les nombroses pancartes que clamen contra el possible tancament del centre, sumades a les tendes de campanya plantades al voltant de l'edifici, auguraven complicacions a l'interior. Els pocs pacients que esperaven a la recepció de les consultes externes, però, no havien patit cap entrebanc en les visites. El mateix va passar a l'Hospital de Sant Pau. El personal de la recepció mantenia que "tot està anant com sempre". Romà Forner, sanitari, explicava que "la majoria de metges, per no dir tots", havien acudit a treballar. "Si els metges atenen una mica menys és perquè hi ha pacients que, en assabentar-se de la vaga, no han vingut", deia Forner.
Mesures preventivesLa repercussió de la vaga de metges a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol va ser gairebé imperceptible per als usuaris del centre de Badalona, malgrat un seguiment de l'aturada que va arribar al 48%, segons fonts de l'hospital. De fet, la direcció del centre hospitalari va adoptar diverses mesures preventives per evitar una major afectació de la protesta. En aquest sentit, les consultes externes, els tractaments per als malalts crònics i les programacions urgents no van ser anul·lades. A més, l'hospital no ha programat un gran nombre de visites per la setmana que ve per tal de reubicar, d'aquesta manera, les possibles cancel·lacions que es produeixin entre ahir i avui.
A causa d'aquest conjunt de mesures, el centre no va registrar "cap incidència" i només hi va haver alguns casos puntuals de pacients que van haver de tornar a casa en veure que no podien ser atesos. "Jo avui només entenc que he perdut el matí i he gastat gasolina per res. Més val que no opini sobre la vaga", exclamava una usuària molt enfadada. La Marisa, en canvi, es va fer l'anàlisi que tenia programada: "Només faltaria que amb aquesta pluja i les dificultats que hi ha per accedir a Can Ruti, no m'haguessin atès!", explicava als treballadors del taulell d'informació.
Al Joan XXIII de Tarragona, la normalitat era pràcticament absoluta ahir, ja que els servies mínims establerts eren, fins i tot, superiors al servei d'un dia festiu i la majoria de pacients estaven avisats. Molts van anar a visitar-se igualment perquè no sabien si el seu metge s'adheriria o no a la protesta. L'ambient era de comprensió cap als facultatius, que "són els que tenen la responsabilitat de salvar vides i els tallen les ales", deia la Núria, amb la visita reprogramada per la setmana vinent, o l'Agustí, que explicava que han trigat quatre mesos a donar-li hora amb l'especialista. "I ara no em visiten, però la culpa és del Govern, no del metge, perquè qui mana no va a la pública i vol que tots fem cap a la privada", deia.
A l'Hospital Josep Trueta de Girona hi va haver usuaris que no van ser avisats de les cancel·lacions. Alguns pacients, com ara el Santiago, que venia expressament de Figueres perquè el visités l'otorinolaringòleg, s'ho prenia amb resignació. "El que sí que haurien pogut fer és avisar per telèfon", deia. Molt més enfadada estava la Petri Gómez. Feia dos mesos que al seu pare li havien donat visita per a l'oculista a causa d'un despreniment de retina. Ara haurà d'esperar que la tornin a trucar per donar-li una nova hora. "Amb la salut no es juga", deia.
L'afectació de l'aturada als centres d'atenció primària (CAP) va ser molt reduïda. Daniel Carpintero explicava en sortir del CAP del Gòtic que al centre una carta oberta als usuaris informava dels motius de la vaga i demanava disculpes per les possibles afectacions, però que no havia trobat cap cua al mostrador ni a les sales d'espera.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.