Público
Público

La venda de llibres en català creix un 12% a Catalunya aquest 2023

Segons el balanç de l'any del Gremi d'Editors de Catalunya, el sector del llibre català suposa un 53% de la producció al conjunt de l'Estat, on aquest any el mercat editorial també ha augmentat la facturació un 3,5%

Compra de libros en Sant Jordi
Compra de llibres per Sant Jordi - Arxiu ACN / Gerard Vilà.

Bones notícies per al mercat editorial català malgrat la crisi de distribució de llibres i la delicada situació de Grup Enciclopèdia i Vicens Vives, que va anunciar un ERO que afecta a un 25% de la plantilla. En la tradicional valoració de finals d'any, el Gremi d'Editors de Catalunya ha anunciat que la venda de llibres de ficció, no ficció, infantil i juvenil en català ha experimentat un creixement del 12% el 2023.

En un comunicat, el Gremi -que agrupa més de 200 empreses que representen més de 375 segells editorials- assenyala que la facturació total del sector a Catalunya (incloent-hi els llibres de text) ha estat de 500 milions, un 30% de la qual ha estat d'exemplars en català. Les editorials catalanes van facturar el 2022 a tot l'Estat 1.442 milions. El mercat espanyol també ha crescut un 3,5% el 2023.  

Un 40% de la facturació a Catalunya es realitza per Sant Jordi i un 30% per Nadal i Reis 

En general, el sector del llibre català suposa un 53% de la producció a Espanya. El Gremi ha recordat que un 40% de la facturació a Catalunya es realitza per Sant Jordi, un 30% per Nadal i Reis i la resta es completa durant l'any amb un repunt de vendes el setembre. El president de l'ens, Patricis Tixis, ha explicat en una roda de premsa a la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona que el 2023 no ha estat "fàcil" per la situació econòmica i la pressió per l'augment de les despeses de producció derivades de la guerra entre Ucraïna i Rússia.

Això sí, el 2023 ha servit per estabilitzar els nous hàbits de consum arribats després de la pandèmia que van potenciar l'oci cultural. En aquest sentit, el Gremi d'Editors ha demanat la implementació "amb decisió" del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya, que el pressupost del Departament de Cultura arribi al 2% del pressupost de la Generalitat el 2025 i seguir apostant pel suport a la internacionalització del sector català.

També han reclamat al nou Govern espanyol que millori les eines per defensar els drets d'autor i la protecció de la propietat intel·lectual i una regulació específica per l'ús de la intel·ligència artificial.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?