Público
Público

Giró desmunta "les falsedats" sobre la 'decadència' de Catalunya: "Els nostres fonaments econòmics són sòlids"

El conseller d'Economia ressalta les bones dades del 2021 i destaca la "resiliència" de l'economia catalana malgrat la crisi

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, en la presentació de l'informe anual de l'economia catalana 2021.
El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, en la presentació de l'informe anual de l'economia catalana 2021. Jordi Bataller / ACN

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha destacat "l'extraordinària resiliència" de l'economia catalana malgrat el context de crisi per la pandèmia i la guerra d'Ucraïna. "Si hi ha una cosa que ens està demostrant aquesta crisi és que els fonaments de l'economia catalana són sòlids, tot i el dèficit fiscal endèmic i una balança fiscal igual d'asfixiant", ha assenyalat Giró en la presentació de l'informe anual de l'economia catalana 2021. De fet, el titular d'Economia ha posat sobre la taula les bones dades del 2021 –amb un creixement del 5,8% gràcies al dinamisme del sector serveis i la fortalesa del mercat de treball- i ha recordat els discursos de 'decadència' i 'fragilitat' de l'economia de Catalunya: "Eren falsedats".

"Fa temps que escoltem relats interessats sobre la decadència de Catalunya i la seva fragilitat econòmica per culpa dels efectes perniciosos dels governs sobiranistes"

"Fa temps que escoltem relats interessats sobre la decadència de Catalunya i la seva fragilitat econòmica per culpa dels efectes perniciosos dels governs sobiranistes", ha ironitzat Giró. "Doncs la prova de foc de la falsedat d'aquest discurs està en el comportament de l'economia catalana en els darrers 30 mesos", ha etzibat el conseller d'Economia i Hisenda. "Les prestacions de l'economia catalana estan demostrant ser superiors als de l'economia espanyola i al nivell d'altres economies europees", ha apuntat Giró. Això sí, el conseller ha considerat que la situació econòmica mundial està entrant "en un canvi de fase, caracteritzat per la incertesa". "Els tres elements més destacats d'aquest horitzó imprevisible són la inflació, el canvi dels models de producció i la inestabilitat geopolítica", ha enumerat.

"Cal que el BCE tingui una precisió de rellotger"

"La inflació és un fenomen que quasi havíem oblidat, però que té una importància econòmica decisiva", ha reconegut Giró, que ha assenyalat que la missió del Banc Central Europeu (BCE) és evitar que la inflació vagi més enllà d'un 2%. "I la decisió d'incrementar els tipus d'interès té els seus riscos. Caldrà que el BCE tingui una precisió de rellotger per evitar un escenari de recessió econòmica", ha alertat el titular d'Economia i Hisenda, que també ha destacat la importància de l'arribada dels fons europeus a Catalunya ja que tenen l'objectiu de fer més resistent el teixit productiu davant de les disrupcions futures. Segons dades del Govern, durant el 2021 es van assignar fons Next Generation per valor de 1.491,9 MEUR als 12 departaments de la Generalitat.

"Estem treballant per aconseguir que Catalunya capturi els fons que ens permetin convertir-nos en un hub tecnològic en la indústria dels microxips", ha precisat Giró.

"Estem navegant per aigües ràpides"

Finalment, el conseller d'Economia ha parlat de la inestabilitat geopolítica com un factor que pot desestabilitzar l'economia catalana a mig i llarg termini. "Hem estat navegant per un riu d'aigües tranquil·les, ara estem entrant en un tram d'aigües ràpides i, qui sap, si ens encaminem cap a aigües braves", ha fet un símil aquàtic Giró. "L'única recepta per fer front a l'escenari econòmic que tenim per davant és reforçar el nostres fonaments", ha reflexionat en veu alta el conseller d'Economia. "I això s'ha de començar a veure en l'elaboració dels pressupostos de la Generalitat per al 2023", ha conclòs Giró.

L'informe anual de l'economia catalana 2021 constata que el PIB català va créixer per damunt de la mitjana espanyola i europea, amb un +5,8% davant del +5,1% d'Espanya i el +5,4% de la zona euro. "Si bé aquesta forta expansió s'explica per un efecte rebot per la reobertura de l'economia, una reactivació tan intensa no hagués estat possible sense l'actuació de les administracions públiques", ha assegurat la secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, que ha posat sobre la taula mesures com els ERTO o els ajuts directes a les empreses. "Sense una política expansiva, això no hagués estat possible", ha sentenciat Villarroya.

Tots els grans sectors econòmics a Catalunya van anotar creixements el 2021. Els augments més intensos van correspondre als serveis (6,3 %) i la indústria (5,6 %), mentre que la construcció i l’agricultura van registrar increments més moderats (1,8 % i 1,5 %, respectivament). Durant la segona meitat del 2021 i principis del 2022 els serveis han estat el sector que ha mostrat més dinamisme, mentre que el sector agrari, la indústria i la construcció han notat en major mesura l’impacte negatiu derivat de l’encariment i escassetat d'inputs. La directora general d'Anàlisi i Prospectiva Econòmica, Marta Curto, ha destacat el repunt del turisme com una de les "grans sorpreses" d'aquest primer semestre del 2022.

"Esperàvem una recuperació més lenta. L'arribada de turistes estrangers a Catalunya aquest abril ha estat gairebé d'un 70% de les xifres prepandèmiques", ha avançat Curto. "Si les xifres es consoliden, el turisme podria ser el motor de l'economia catalana que ajudaria a compensar l'evolució menys favorable del sector industrial", ha conclòs la directora general d'Anàlisi i Prospectiva Econòmica.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?