Público
Público

Es doblen les incidències per situacions de LGBTI-fòbia i pugen un 9% les denúncies als Mossos

El 2023 a Catalunya es van registrar 670 situacions d'aquest tipus. El Govern ho atribueix una conscienciació més gran i al fet que hi ha més serveis per denunciar-les. L'Observatori Contra l'LGTBI-fòbia alerta sobre el "preocupant" augment de casos

Capó d'un cotxe de Mossos d'Esquadra davant de la comissaria de Lleida, el passat juny
Capó d'un cotxe de Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu. Anna Berga / ACN

El 2023 es van registrar 670 situacions de LGBTI-fòbia a Catalunya, de les quals 351 van ser incidències, 282 denúncies als Mossos d'Esquadra i 37 denúncies davant l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No Discriminació del Departament d'Igualtat i Feminismes. Ho recull la Radiografia de la LGBTI-fòbia feta per aquesta conselleria de la Generalitat de Catalunya, que s'ha presentat aquest dijous.

Les incidències són aquelles situacions discriminatòries que no es denuncien o no estan tipificades com a delictes: s'han doblat en comparació al 2022, quan van ser 175. Els casos que han arribat a la policia catalana són un 9% més que el 2022, quan van ser 258. Del total de les incidències, el 28,2% es van produir en l'àmbit social, el 20,2% en el sanitari, el 14,5% en l'educatiu i el 5% en el Registre Civil. 

La majoria de les incidències provenen de la Xarxa de Servei d'Atenció Integral LGBTI (54%), mentre que hi ha un 28% que han estat derivades per part d'altres departaments de la Generalitat. Un 4,5% dels afectats s'han dirigit directament a la conselleria, un 8% de casos els han comunicat des de l'entorn de les víctimes i un 4% per part d'entitats. Per territoris, Barcelona va concentrar 239 incidències el 2023, gairebé el 68%, Lleida un 10,8%, Girona un 8,8%, Tarragona un 8,55% i Terres de l'Ebre el 2,8%.

El 66% dels afectats són majors d'edat, mentre que els menors representen el 26,7%. D'altra banda, el 55,8% són persones trans: 56 casos de dones trans (15,9% del total) i 30 d'homes trans (8,6%). En segon lloc hi ha els homes gais (20,2%) i en tercer el col·lectiu LGBTI+ (10,5%), seguit per les dones lesbianes (6,55%), intersexuals (0,85%) i bisexuals (0,85%). El 90% de les incidències ateses l'any passat s'han resolt.

La consellera d'Igualtat, Tània Verge, ha atribuït l'increment a una conscienciació més gran i el fet que hi ha més serveis per denunciar-les. Ha assegurat "no ha de fer por", sinó al contrari, ja que hi ha més persones que estan sent ateses i més situacions que ja no queden impunes. L'Observatori Contra l'LGTBI-fòbia ha alertat sobre el "preocupant" augment de casos i ha instat les administracions públiques, i especialment el Govern, a activar de forma eficient els mecanismes sancionadors que recull la legislació actual.

Un 61% més de denúncies a l'OITND i un 9% més a Mossos

L'Oficina d'Igualtat de Tracte i no Discriminació va gestionar 37 denúncies, un 61% més amb l'any anterior. La motivació principal d'aquestes denúncies és una discriminació per orientació sexual (27 denúncies), seguit per la identitat o expressió de gènere (9). Pel que fa a les denúncies dels Mossos, al juliol es va produir un pic amb 43 casos i un altre al març amb 35. Per motius, el 55% van ser per homofòbia, el 26% per transfòbia, el 13% per lesbofòbia i el 6% per LGBTI-fòbia.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?