Cargando...

La sequera tindrà un impacte desigual en els preus de la fruita i la disponibilitat de productes de km0

Els supermercats de Catalunya tindran producte local tot i la falta d'aigua: "No busquem proveïdors alternatius"

Publicidad

Una clienta compra pomes en una gran superfície en una secció on els productes han passat a estar gravats del 4% al 0%. — Laura Busquets / ACN

BARCELONA,

La sequera tindrà un impacte desigual en la cistella de la compra de productes locals, tot i que el consumidor pot notar certs augments de preu i una menor disponibilitat de producció kilòmetre 0, segons les previsions d'agricultors i distribuïdors consultats per l'ACN. De fet, els distribuïdors preveuen que la campanya de fruita d'enguany sigui, malgrat tot, millor que la de l'any passat, la pitjor en 40 anys per culpa de les gelades. "No busquem proveïdors alternatius", explica el secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya (CEDAC), Roger Gaspa. Catalunya és una potència agroalimentària, i de fet, només el 10% de la producció de fruita és per a consum local, així que Gaspa descarta el desabastiment.

Publicidad

Pruna: "Ens trobem en una situació catastròfica, on s'ha pogut regar les collites se salvaran, però de manera minsa"

Click to enlarge
A fallback.

El sindicat ASAJA preveu que l'efecte de la sequera en els conreus tingui un impacte mínim per al consumidor, si bé es notarà amb una davallada de productes de proximitat en les prestatgeries i, lleugerament, en els preus.

Un camp de blat que no s'ha pogut regar per la sequera a les Franqueses del Vallès. — Albert Segura / ACN

En aquest sentit, destaca que les plantes de regeneració d'aigua han permès abastir alguns camps de zones com el Vallès Oriental, mentre que aquells que no tenien la connexió hídrica feta han vist com es perdia la collita.

Publicidad

"Els grans perdedors no seran els consumidors, sinó els agricultors i els ramaders"

"Els grans perdedors no seran els consumidors, sinó els agricultors i els ramaders", adverteix Roser Pruna, d'ASAJA, que preveu que s'importin productes d'altres països, com el gra d'Ucraïna.

Publicidad

Menys préssecs i nectarines, i més cars

El director d'Afrucat, Manel Simon, preveu menys producció que altres anys perquè el canal d'Urgell s'ha tancat i les finques fruiteres que s'abasteixen del canal Catalunya-Aragó, al Baix Segre, compten amb restriccions d'aigua del 50%.

A més, davant la incertesa i la "por" de falta d'aigua, els pagesos del Segrià han fet enguany una aclarida "molt més intensa" que altres anys, explica Simon, és a dir, han deixat menys fruits als arbres perquè els que quedin puguin aconseguir la mida mínima necessària per a la comercialització. Això ha fet incrementar els costos, perquè ha calgut contractar més mà d'obra, i Simon reconeix que aquest augment "necessàriament", repercutirà en el preu final del producte.

Publicidad

Simon: "Això no vol dir que el consumidor hagi de pagar més cara la fruita, sinó que al llarg de tota la cadena tots ens hem d'estrènyer el cinturó"

"Això no vol dir que el consumidor hagi de pagar més cara la fruita, sinó que al llarg de tota la cadena tots ens hem d'estrènyer el cinturó per assumir aquest augment de costos i que el preu de venda final sigui només uns cèntims més car", explica el director d'Afrucat, que preveu que la qualitat dels préssecs i nectarines, així com les cireres, enguany serà molt bona.

Publicidad

La poma, la gran incògnita

En relació a les pomes i les peres, encara és aviat per fer una previsió de com anirà la campanya a Ponent, ja que no comença fins a finals de juliol. En qualsevol cas, està clar que amb el tancament del canal d'Urgell la producció anirà a la baixa ja que aquests cultius estan concentrats, principalment, a l'àrea regable d'aquest canal.

Gaspa: "És cert que al Pla d'Urgell s'està perdent el 100% de la collita, però de pomes se'n produeixen en altres llocs del territori"

Publicidad

"És cert que al Pla d'Urgell s'està perdent el 100% de la collita, però de pomes se'n produeixen en altres llocs del territori", afirma Roger Gaspa, que creu que les pluges dels últims dies "poden fer que la producció sigui millor del que es preveia fa unes setmanes".

El president de l'IGP Poma de Girona, Jaume Armengol, ha explicat a l'ACN que preveuen mantenir els nivells de producció que tenien altres anys. El principal motiu és que porten diversos anys aplicant mesures per optimitzar l'aigua, com ara instal·lant el reg de gota a gota o utilitzant fertilitzants orgànics per mantenir la humitat del sòl.

Publicidad

Sense problemes d'abastiment

"No hi ha un problema de desabastiment, no busquem proveïdors alternatius, i tampoc ho vam fer l'any passat"

"Els supermercats, som el 10% del destí de la producció total de nectarina, poma, préssec...hi ha molta disponibilitat de producte perquè som un país exportador", reflexiona Gaspa. De fet, fins i tot amb la pitjor collita dels últims 40 anys, l'any passat, hi va haver "fruita suficient" per cobrir la demanda de la clientela.

Publicidad

Preguntat sobre els preus, Armengol també apunta que molt caldrà de la situació a nivell internacional, i evita fer prediccions. En tot cas, considera que no canviaran gaire respecte als actuals, perquè la seva producció s'ha pogut mantenir.

Incertesa amb els cítrics

Encara és aviat per avaluar si la collita de cítrics de les Terres de l'Ebre es veurà seriosament compromesa per la sequera.

Publicidad

Després d'una campanya amb producció baixa i preus també baixos les perspectives per a la de la pròxima tardor no són dolentes, a priori. El clima de l'estiu, en aquest sentit, esclarirà els dubtes. La preocupació, admet Albacar, és que la manca de producció per la sequera pugui accentuar la suplantació del producte de quilòmetre zero pels cítrics d'importació que ja inunden el mercat nacional i fan caure el preu.

L'oli ebrenc, a l'alça…

Les perspectives tampoc són especialment bones en el sector de l'oli d'oliva. Soldebre és la principal cooperativa catalana del sector. Després d'haver gairebé duplicat els preus pràcticament en un any, passant dels 3,5 als 6,5 euros el litre per la baixa producció i l'escassetat, la sequera pot tornar accentuar aquesta tendència. Especialment en un producte de proximitat com l'oli, amb la meitat de la producció mundial procedent de l'Estat espanyol.

Publicidad

"No tenim precedents de com es comportarà el mercat. No tenim cap model. Hem d'esperar, veure què passa amb les pluges i esperar que l'escalada de preus no segueixi perquè podria provocar una frenada en el consum", apunta Albacar.

…i el vi empordanès, estable

Pel que fa a la DO Empordà, el president de la Comissió Tècnica del Consell Regulador, Antoni Roig, celebra que les pluges hagin arribat a les vinyes en el moment de la floració. Això ha fet que donin "un respir" als productors i confien que si es repeteix un altre episodi de pluges com el d'aquesta setmana, les vinyes estaran "dins de la producció habitual dels últims anys". Tot i així, Roig creu que els preus del vi no el fixarà el volum de raïms que es culli.

Un tractor sembra arròs en uns camps davant del fas del Fangar del Delta. — Anna Ferràs / ACN

Menys aigua per salvar l'arròs

Un altre dels productes kilòmetre 0 estrella de Catalunya és l'arròs. Des de les cambres arrosseres del delta de l'Ebre insisteixen que encara és d'hora per saber com acabarà la producció a la zona i si es podrà abastir tot el mercat de proximitat, el seu principal client.

En previsió del que pugui fer aquesta sequera i amb les concessions de l'aigua a la meitat, si no poden abastir els seus mercats d'arròs rodó a Catalunya i també del nord d'Espanya, "estan mirant" on trobar-ne i que sigui "el més semblant possible" al que produeixen al Delta. La cambra també exporta per a marques americanes i alemanyes.

Matamoros: "L'arròs està molt tocat i enguany els nivells de salinitat del Delta estan molts alts perquè no ha plogut en tot any"

De moment, confien a acabar la collita, i salvar una campanya que està sent "molt complicada". Diumenge, per segon cop, es tornarà a aturar l'aigua al canal de reg de la dreta de l'Ebre. "L'arròs està molt tocat i enguany els nivells de salinitat del Delta estan molts alts perquè no ha plogut en tot any. Les mostres ja assenyalaven molta sal a la terra. Els arrossos no s'ho estan passant bé", ha recordat Matamoros.

Esperança amb el Fesol de Santa Pau

Els productors de fesols de Santa Pau (Garrotxa) es mostren optimistes i "esperançats" arran de les darreres pluges que han permès fer sembres falses perquè brollin les males herbes. El president de la DOP Fesol de Santa Pau, Lluís Sunyer, explica que d'aquí una setmana sembraran i reconeix que els camps estan "molt bé" per fer-ho.

Sunyer espera que les precipitacions es mantinguin de manera intermitent, per tal de poder anar fent plantades, ja que mai es fa tot de cop. I és que la sequera de l'any passat va fer que la producció se'n ressentís i amb prou feines va haver-hi fesols per portar a la Fira de Sant Antoni que promociona el producte.

Publicidad