Cargando...

La sequera extrema al Camp de Tarragona posa al límit la collita de fruita seca

Unió de Pagesos alerta que els avellaners estan molt afectats per les altes temperatures dels estius anteriors. La situació més greu la pateixen les 1.400 hectàrees que depenen del pantà de Riudecanyes, al Baix Camp, que està gairebé sec. El sindicat agrari reclama a l'administració ajudes i un pla de restitució dels conreus

Publicidad

La pagesa Irene Gomis sobre el tractor escombrant les avellanes per plegar-les. — Mar Rovira / ACN

tarragona,

Els pagesos productors d'avellanes de les comarques tarragonines viuen el tercer any consecutiu de males collites degut a les calorades dels darrers estius i a la sequera persistent. Unió de Pagesos calcula que producció és d'un 25% respecte un any normal. La situació és especialment dramàtica als voltants del pantà de Riudecanyes, al Baix Camp, que està gairebé sec. Sergi Martín, pagès i responsable nacional de la fruita seca del sindicat, afirma que els arbres d'aquesta zona fa dos anys que no es reguen i que estan morts. 

Publicidad

L'avellana no és l'únic cultiu del Camp de Tarragona que es troba en una situació crítica. De fet, pràcticament tota la producció de fruita seca s'ha vist afectada per la sequera. Martín detalla que els ametllers de secà estan sentenciats. Pel que fa a les garrofes, la collita està sent "irregular" i s'arribarà a un 40%.

Click to enlarge
A fallback.

El responsable nacional de la fruita seca d'Unió de Pagesos apunta que el primer problema és el clima: les altes temperatures i que no plou el que hauria de ploure. Però, per altra banda, també menciona les infraestructures, que tendeixen al desaprofitament de l'aigua. "Tenim depuradores en poblacions grans que estan tirant unes quantitats ingents d'aigua als torrents", denuncia. Però anem a pams. 

L'ametlla de secà, sentenciada 

Martín assegura que a Catalunya "tenim un problema amb els conreus de secà, ja no només amb la fruita seca, també amb la vinya o l'olivera. No plou el suficient. Quan plou entre 600 i 700 litres anuals és viable, ara bé, quan baixem dels 400, com és el cas, és un problema". En aquesta línia, les explotacions d'ametllers de secà són les que més estan patint els efectes de la manca de pluges. La situació és similar tant a Tarragona com a Lleida i allà on no hi ha reg de suport serà un any pràcticament perdut.  

Publicidad

"Això acaba provocant un abandonament de les terres i de les poblacions del voltant"

Martín explica que un estudi dels departaments d'Economia i d'Acció Climàtica indica que cada pagès d'ametlla de secà perd 400 euros anuals per hectàrea. "Això acaba provocant un abandonament de les terres i de les poblacions del voltant, i com a conseqüència, es converteix en un polvorí per incendis", detalla. "Abans de fer gestió forestal s'hauria d'intentar fer una gestió agrícola prèvia", sentencia.

Publicidad

En canvi, en el cas dels ametllers de regadiu la collita està sent "normal", sobretot a la zona de Lleida. "Hi ha bon calibre i les previsions són bones", destaca. Una situació que contrasta amb els ametllers de l'àrea del pantà de Riudecanyes, on no s'ha pogut regar perquè l'embassament està pràcticament buit.

Les calorades i la falta d'aigua perjudiquen l'avellana

El Camp de Tarragona és un dels principals productors d'avellana de Catalunya i l'Estat. Ara bé, per tercer any consecutiu, la collita serà molt minsa degut a dos factors: les calorades dels darrers estius i la falta d'aigua, que perjudiquen la producció d'avellana. Unió de Pagesos calcula que producció és d'un 25% respecte un any normal. A les zones de muntanya de Prades o del Priorat "pràcticament no hi ha avellana" i al voltant del pantà de Riudecanyes hi ha 1.400 hectàrees on "els arbres són morts".

Publicidad

"La gent està arrencant els avellaners i deixant la terra en descans per veure què es pot acabar fent"

Davant d'aquesta problemàtica, hi ha projectades millores a la depuradora de Reus per tal de reaprofitar l'aigua per a regadiu. Uns treballs que s'han anat posposant i la darrera data que s'ha anunciat és que l'obra estarà enllestida el 2027. Si no plou, els pagesos temen que sigui massa tard i s'hagin abandonat les explotacions. "Què se suposa que hem de fer fins aleshores?", lamenta Martín. Mentre l'obra no tira endavant els agricultors estan "a l'expectativa". "La gent està arrencant els avellaners i deixant la terra en descans per veure què es pot acabar fent", remarca. Els que sí que estan llençant la tovallola són pagesos jubilats que mantenien les finques per afició i tradició.

Publicidad

Al Camp de Tarragona la situació és "una mica diferent", ja que els pagesos poden anar regant amb l'aigua freàtica dels pous, que Martín recorda que "no és infinita". Malgrat això, la collita serà pobre per les calorades de l'estiu passat. "A banda de la calor, durant l'hivern no ha fet el fred que hauria de fer perquè l'avellaner pugui florir bé", afegeix. Globalment, Martín estima que potser no s'arriba als 2 milions de quilos, quan en un any normal s'obtenen prop de 10 milions.

Enguany potser no s'arriba als 2 milions de quilos d'avellades, quan en un any normal s'obtenen prop de 10 milions

Publicidad

Aquesta situació posa en risc la continuïtat de moltes explotacions professionals, per les que Unió de Pagesos reclama ajudes a l'administració, així com un pla de restitució dels conreus. A la falta d'aigua cal sumar la crisi dels preus d'aquests últims anys degut a la competència deslleial d'altres països i la falta de productes fitosanitaris per fer front a algunes plagues. "Cal ajustar el preu a les collites. Si no hi ha collita, el preu ha de pujar. I això fa molts anys que no passa per l'entrada d'avellanes d'altres parts del món. I qui se'n ressent som els pagesos d'aquí", apunta Martín.

Amb tot, Martín reclama solucions a les administracions per preveure o protegir els avellaners dels cops de calor a l'estiu. "Ja hi ha mètodes de fer-ho, però s'han d'utilitzar fitosanitaris que a Europa estan prohibits. Uns productes que, en canvi, sí que fan servir altres països, els mateixos als quals després els comprem avellanes perquè la producció d'aquí ha sigut baixa...", lamenta. 

Publicidad

La collida de la garrofa es manté

Pel que fa a la garrofa, la collita està sent "irregular" i s'arribarà a un 40% d'una collita normal. Amb tot, el preu de la garrofa d'enguany encara no s'ha anunciat des de la llotja, si bé Unió de Pagesos confia que es mantingui a nivells similars als de l'any passat. 

Publicidad