Este artículo se publicó hace 2 años.

"La seguretat no pot estar només en mans de la policia"

La investigadora del Centre Delàs Ainhoa Ruiz. Públic

Barcelona-

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.

A l'informe denuncieu que hi ha una banalització de l'armament antiavalots, començant per la denominació clàssica, "armes no letals", i documenteu clarament que pot matar, que parlem d'armes "potencialment letals".

Publicidad

A banda de les víctimes mortals, cada any provoquen un enorme volum de lesions greus, com les pèrdues d'ull per impactes de bales de goma o projectils de foam.

"Aquestes armes tenen un impacte brutal: no només poden arribar a matar, sinó que quan s'utilitzen hi ha gent que agafa por a manifestar-se"

Les armes "potencialment letals" comencen a utilitzar-se a nivell de seguretat interna dels estats a inicis del segle XX, primer per sufocar les revoltes obreres. Com han evolucionat des d'aleshores?

Publicidad

Mostreu com tot i el canvi i l'evolució de les armes concretes, hi ha patrons que es repeteixen, com la falta d'avaluació profunda del dany potencial que poden generar i que se'n fa un mal ús generalitzat.

"Aquestes armes s'han de retirar fins que no es pugui garantir que se'n pot fer un bon ús"

Publicidad

L'ús d'aquestes armes implica una manera determinada d'abordar la gestió de l'espai públic.

"Si la gent protesta és perquè no se sent protegida, perquè li falten recursos bàsics"

Aleshores quin sentit té aquest tipus d'abordatge de l'ordre públic?

Publicidad

"Seguretat és que tinguis els drets i les necessitats garantits"

Fa uns mesos l'ICIP va publicar un informe sobre un marc alternatiu de seguretat en què deia que "quedar-nos amb el marc conceptual clàssic de la seguretat no aconseguirà donar sortida ni fer polítiques públiques que estiguin a l'alçada dels reptes actuals". Citava el patriarcat, l'emergència climàtica o la precarietat econòmica com elements que generen inseguretats i que no es poden enfocar des de la policia. Es tracta de canviar el focus sobre què entenem per seguretat?

Publicidad

Teniu la sensació que l'ús de les armes potencialment letals està en creixement?

En un context de creixent impacte de les crisis climàtica i energètica i un empobriment de les condicions de vida de la majoria de la gent, encara s'utilitzaran més?

Grans empreses militars han vist un nínxol de negoci en les armes d'ordre públic?

Publicidad

Cap a on hauria d'anar el model de seguretat?

"Quan garantim els drets socials també estem garantint la seguretat de tothom"

Publicidad

Quina valoració fas sobre la comissió del model policial que hi ha en marxa al Parlament?

"No es garanteix la reparació de les persones que són ferides en manifestacions i això genera impunitat"

A nivell estatal resta pendent la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana o Llei Mordassa. Quins canvis hi voldríeu?

"L'Estat ha de garantir que els cossos policials no acabin generant més inseguretat"

Publicidad

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors