Cargando...

EMERGÈNCIA PEL CORONAVIRUS

La Ribera d’Ebre, la Segarra i el Pallars Jussà, les comarques menys afectades per la nova crisi econòmica

Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV) assenyala que ho passaran pitjor els territoris amb una forta dependència de l'hostaleria, mentre que resistiran millor aquelles amb un gran pes del sector primari i la indústria agroalimentària. L’Aran, la Cerdanya, el Baix Penedès, el Garraf i el Baix Empordà lideren el llistat de comarques amb major afectació.

Publicidad

La central nuclear d'Ascó

barcelona,

La crisi econòmica desencadenada per la pandèmia de la Covid-19 i les mesures de confinament que s’han decretat gairebé globalment tenen un impacte arreu de Catalunya. Ara bé, l’afectació econòmica de la nova crisi, que ha arribat amb una enorme virulència, canvia radicalment en funció de l’estructura d’activitat de cada comarca. Tot i que hi ha excepcions i matisos, a grans trets el resum seria que l’afectació és menor "en les comarques amb un major pes del sector primari i de la indústria agroalimentària" i major en aquelles "més especialitzades en l’hostaleria". Ho apunta un estudi dirigit per Juan Antonio Duro, catedràtic del departament d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Publicidad

L’estudi encapçalat per Duro, que també és director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, agafa com a punt de partida el pes per comarca dels sectors considerats essencials en l’estat d’alarma i que són, òbviament, els menys afectats per la situació d’aturada econòmica. El primari, l’energia, la indústria agroalimentària, la farmacèutica, la química, el transport, els serveis financers o els serveis públics són alguns d’aquests sectors essencials. I, en paral·lel, també s’analitza el pes econòmic que tenen la resta de sectors econòmics. A partir d’aquí, si en una comarca el pes dels sectors no essencials és molt superior al que hi tenen els essencials, té tots els números per passar-ho pitjor durant la crisi.

Click to enlarge
A fallback.

En declaracions a Públic, Duro posa èmfasi en què justament les comarques amb un gran pes de la indústria agroalimentària se’n poden sortir amb més facilitat, mentre que altres sectors essencials -com els serveis públics- no són tan determinants a l’hora d’avaluar la possible afectació de la crisi. Pel que fa a les que tenen un pes determinant de l’hostaleria, el catedràtic de la URV apunta que la recuperació "dependrà del temps d’hivernació del sector, del procés de transició que s’iniciï posteriorment i també del suport que rebin de l’administració per tenir liquiditat i mantenir la capacitat quan la demanda es recuperi".

Publicidad