Público
Público

Repressió a l'independentisme Josep Costa surt en llibertat després de comparèixer davant la jutge de la causa per desobediència contra l'anterior mesa

Havia estat detingut per ordre del TSJC després que el 15 de setembre va decidir no comparèixer en seu judicial amb l'argument que no reconeixia l'autoritat del tribunal "per jutjar cap acord" del Parlament. La Fiscalia acusa l'anterior mesa del Parlament de desobediència per permetre debats sobre l'autodeterminació i la monarquia, malgrat les advertències del TC. La defensa de l'exdiputat considera "il·legal" la detenció

Josep Costa, en una imatge d'arxiu quan era vicepresident del Parlament.
Josep Costa, en una imatge d'arxiu quan era vicepresident del Parlament. Mariona Puig / ACN

Pocs minuts abans de les 15h d'aquest dimecres, l'exvicepresident del Parlament Josep Costa ha sortit en llibertat. Havia estat detingut al voltant de les 11h pels Mossos d'Esquadra que seguien ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i l'exdiputat ha comparegut davant la jutge que instrueix la causa contra l'anterior mesa del Parlament per un presumpte delicte de desobediència. La defensa de Costa, exercida pels advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal, considera "il·legal" la detenció i l'exdirigent de Junts ja ha anunciat que es querellarà contra la magistrada. 

L'origen de la detenció cal buscar-lo en el passat 15 de setembre, quan Costa va  decidir no comparèixer en seu judicial, on se l'investiga per un suposada causa de desobediència de l'anterior mesa de la cambra legislativa. Aquell 15 de setembre sí que van acudir a declarar l'expresident del Parlament Roger Torrent i els exmembres de la mesa Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. El TSJC va decidir no tornar a citar Costa però es va reservar la possibilitat de fer-lo comparèixer "mitjançant la força pública", cosa que ha fet aquest dimecres.

En concret, la Fiscalia acusa els membres independentista de la mesa de permetre dos debats parlamentaris sobre autodeterminació i monarquia el novembre del 2019, tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional. 

En un vídeo difós aquell 15 de setembre, quan va anunciar que no acudiria al TSJC, Costa va explicar que no reconeixia l'autoritat del tribunal "per jutjar cap acord del Parlament". I va afegir que "no té sentit dialogar amb uns jutges i fiscals repressors, que no entenen conceptes bàsics com la separació de poders. L’objectiu és derrotar-los a Europa. Per això he decidit no anar avui a declarar".

Rebuig independentista a la detenció

La detenció de Costa ha provocat la reacció i crítiques habituals de l'independentisme. Dirigents de Junts per Catalunya, ERC, la CUP, Òmnium Cultural o l'ANC s'han concentrat davant el TSJC en suport a l'exdiputat i, per exemple, l'expresident Carles Puigdemont ha titllat d'"il·legal" la detenció a través de Twitter. Segons ell, el dia triat per a la detenció -el quart aniversari de la DUI- "no és cap casualitat". Òmnium Cultural ha manifestat que la detenció és una "aberració democràtica". 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?