El procés retroalimenta les lluites socials o n'és el botxí?
Una sociòloga, un politòleg, un historiador i un periodista analitzen per a 'Públic' l’esclat de les manifestacions i lluites socials d’aquesta setmana a Catalunya
Publicidad
BARCELONA, Actualizado:
Barricades muntades a l’alba, al campus de la UAB. Milers de bates blanques desfilant per Via Laietana. Els bombers, lluint casc i uniforme antifoc, assetjant les portes del Parlament i fins i tot rebent alguns cops de porra dels Mossos d’Esquadra... Barcelona (i Catalunya) ha enviat aquesta setmana ressonàncies seixanta-vuitistes. Sous les violons, la plage. Les portades dels diaris coincidien en donar la benvinguda a la «tardor calenta». I una part de la societat, sense dubte, s’ha mirat al mirall i s’ha tornat a veure lluitadora.
Publicidad
"No s’han revertit les retallades"
Igualment, el politòleg Jordi Muñoz matisa que descriure aquesta setmana com a tardor calenta "és més aviat un tòpic periodístic" (que nomena el període de lluites entre els sindicats comunistes i la Democràcia Cristiana de la Itàlia de 1969). Però no li treu valor. "Les condicions estructurals ho expliquen: aquí hi ha hagut retallades molt fortes als treballadors públics. I ara que estem en situació de millora econòmica, la gent percep que no es reverteixen". I per què no s’han revertit? A parer de Muñoz, hi ha dos handicaps que limiten les possibilitats: "Per una banda, estem sotmeses a les normes de dèficit, que venen de la Comissió Europea. I per l’altra, no hi ha pressupostos, tots estan bloquejats: a Barcelona, a la Generalitat i a Madrid. I sense pressupostos, poca cosa pot fer qualsevol govern...".
Jordi Muñoz: "Aquí hi ha hagut retallades molt fortes als treballadors públics. I ara que estem en situació de millora, la gent percep que no es reverteixen"
De manera que les lluites han estat generalitzades: vaga del professorat als campus universitaris, vaga de l’Atenció Primària de salut, aturades del funcionariat de la Generalitat, manifestacions de bombers, instituts de Secundària aturats pels estudiants... Entre les llambordes, la platja. "Tots són sectors que han patit les retallades iniciades el 2010, amb govern de Convergència", apunta Manel Márquez, president del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa (CEHT). "Bé, de fet, des de la Transició que els pressupostos sempre han estat controlats per Convergència", afegeix, tot apuntant a l’espai neoconvergent com a responsable polític de les mobilitzacions.
Publicidad
Posant la mirada al retrovisor, Márquez destaca que de l’època precrisi s’arriba a l’any 2008, "amb un cicle de mobilitzacions baix". I és que el mainstream de la societat està en línia amb les tesis que "tots som classe mitjana" i "vivim en el millor moment possible". "O sigui, molta gent confonia allò possible amb allò real", sosté Márquez. Però les retallades encetades pel llavors president Artur Mas fan viure un intens cicle de mobilitzacions socials entre el 2010 i el 2012.
Ha tapat el procés independentista les lluites socials?
El periodista Guillem Martínez pren el relleu d’aquesta línia de temps: "El que passa és que arriba 2014 i les manifestacions es tallen. Per una banda, perquè van sortir partits polítics nous com Podemos i això va generar un petit retorn de la confiança en la política. I per una altra, en el cas de Catalunya, les mobilitzacions es van aturar pel procés". Així de clar. De la mateixa línia que el periodista culpabilitza clarament el procés independentista com a botxí de les lluites socials, l’historiador Manel Márquez ho contextualitza d’una altra manera: "A parer meu, les mobilitzacions queden tallades perquè un sector de les classes populars, favorables al dret a decidir i de l’òrbita de partits com Esquerra i la CUP, veuen que la sortida a la crisi pot venir de la consecució d’una República". Si per a Martínez el procés ofega les lluites, per a Márquez diguem-ne que només les deixa hivernant.
Publicidad
Iolanda Fresnillo: "Molta gent defensa que l’única manera de fer República és conquerint drets, que les dues lluites es retroalimenten, que cal fer un Procés Constituent"
Llavors, són incompatibles? Per tal que una guanyi, l’altra ha de morir? Per a la sociòloga Fresnillo, de cap manera. "Fa temps que molta gent defensa que l’única manera de fer República és conquerint drets, que les dues lluites es retroalimenten, que cal fer un Procés Constituent, que la sobirania política sense garantir una vida digna no ens porta enlloc", argumenta Fresnillo. Una línia, doncs, de defensa de totes les sobiranies (habitacional, energètica, alimentària, etc), i no només la sobirania nacional.
Publicidad
El politòleg Jordi Muñoz també creu que és compatible tenir el carrer tensionat amb les lluites socials, alhora que l’independentisme manté un alt grau de mobilització. "De fet, històricament han conviscut. El segle XX ha estat el de les lluites obreres i el de la lluita per l’autogovern", apunta Muñoz. "Les dues dimensions del conflicte s’alternen, en cicles curts de temps". I remata: "Qui pensi que una cosa ofega l’altra, crec que està equivocat".
Ahir, avui i demà , sempre referents: bombers, estudiants, funció pública i salut també van aturar-se el 3 d'octubre en una històrica vaga general. Per a El PaÃs, kafkianament, ahir eren delinqüents i avui herois. En tot cas, ens veiem al carrer. Sempre. #revertimlesretallades. pic.twitter.com/DYA6nXEogO
— David Fernà ndez (@HiginiaRoig) 29 de novembre de 2018
Nadal i el judici als presos: el calendari no ajuda
I ara, quina és la perspectiva a curt termini? "Tan de bo les lluites guanyin encara més visibilitat", apunta la sociòloga Fresnillo, "però la veritat és que el calendari no va massa a favor d’augmentar l’espiral, ja que arriba final d’any, Nadal... I al gener, el judici als presos polítics coparà l’atenció mediàtica, tot i que no hauria de ser excloent una cosa de l’altra".
Publicidad
I entre la creença i el desig, una pinzellada que el sociòleg Ivan Miró, expert en Economia Social i vinculat a la llibreria santsenca La Ciutat Invisible, ha compartit a xarxes socials: "Els conflictes socials d'aquests dies expressen una necessitat de país: Cal un espai constituent i plural on democratitzar l'economia catalana, on diferents àmbits (els sindicats, les cooperatives, la petita i mitjana empresa) consensuïn polítiques econòmiques al servei del bé comú".
Els conflictes socials d'aquests dies expressen una necessitat de paÃs: cal un espai constituent i plural on democratitzar l'economia catalana, on diferents à mbits (sindicats, cooperatives/ESS, petita i mitjana empresa) consensuïn polÃtiques econòmiques al servei del bé comú.
— Ivan Miró (@ivan_sants) 29 de novembre de 2018
I que així esdevingui -veritablement- una "tardor calenta" com que la que sacsejà Itàlia, del Piamonte a Sicília, en aquell llunyà 1969 de les vagues a la Fiat, les estrenes del recentment finat Bertolucci i les discussions sobre com aconseguir el poder entre copes de vi chianti.