Cargando...

Precarietat juvenil Catalunya és el segon territori de la UE on més ha pujat la taxa d'atur juvenil després del primer esclat de la Covid

Un informe d'Avalot - Joves de la UGT denuncia "l'adultcentrisme" arreu del continent, amb el doble d'atur, temporalitat i parcialitat en els joves, una situació que s'accentua a casa nostra

Publicidad

La portaveu d'Avalot, Elena Álvarez, en la presentació de l'informe sobre l'increment de l'atur juvenil. — @avalotcat

barcelona,

Catalunya és el segon territori de la Unió Europea on més ha pujat la taxa d'atur després del primer esclat de la Covid, amb un augment de 4,8 punts, entre el 2019 i el 2020. La desocupació entre joves es va disparar del 19,9% al 24,6%, molt per sobre de la mitjana europea, que va passar de l'11,4% al 12,5%. L'únic país que va veure un increment superior va ser Estònia (+5,2 punts). Catalunya està en la segona posició del rànquing d'augment de desocupació juvenil empatada amb Lituània. Així ho constata l'informe La situació juvenil a Europa. Anàlisi sociolaboral, elaborat per Avalot – Joves de la UGT. La portaveu, Elena Álvarez, ha denunciat "l'adultcentrisme" al continent, on els joves pateixen el doble d'atur, temporalitat i parcialitat.

Publicidad

"Hi ha una discriminació cap als joves dins del mercat laboral i no ens podem beneficiar d'ajudes perquè només el 10% de la gent jove pot accedir a una prestació d'atur, ni a l'ingrés mínim vital, ni a la renda garantida. Si ens trobem sense feina, estem desemparats", ha dit Álvarez. Per això, la portaveu d'Avalot ha reclamat que es posi sobre la taula solucions a aquesta "discriminació" que passin per polítiques actives d'ocupació "estables i duradores". "No es poden fer polítiques de sis mesos o un any, perquè això no és garantia de res", ha lamentat.

Click to enlarge
A fallback.

Dificultats per emancipar-se

D'altra banda, l'informe també se centra en les conseqüències que aquesta precarietat laboral té en la independència residencial dels joves, que és especialment baixa a Catalunya, on només el 18,5% del jovent pot emancipar-se a diferència de països com Suècia on la majoria de gent jove se'n va de casa als 18 anys. Després de la pandèmia, els nivells d'emancipació catalans han baixat del 20%, sent el nivell més baix fins i tot que l'assolit en el pitjor moment de la crisi financera.

Publicidad