POBRESA ENERGÈTICA Per què els ajuntaments demanen la condonació del deute amb Endesa?
Parlem amb la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, sobre el conflicte entre l'elèctrica i les administracions catalanes.
Publicidad
barcelona, Actualizado:
Les administracions s'han posat en marxa per respondre a les amenaces d'Endesa. Aquest dijous, 40 ajuntaments catalans han acordat demanar la condonació del deute acumulat de les famílies que no han pogut pagar els rebuts, un total de 21 milions d'euros. A principis d'agost, la companyia va reclamar per carta a uns 250 municipis el pagament del 50% del deute sota amenaça de fer talls al subministrament a partir de l'1 d'octubre.
Publicidad
"Aquest deute no és de l'administració. És responsabilitat d'Endesa i de les empreses per no haver-se avingut a signar convenis"
"Aquest deute no és de l'administració. És responsabilitat d'Endesa i de les empreses per no haver-se avingut a signar convenis", explica l'activista, qui denuncia que l'elèctrica ha esquivat la responsabilitat que marca la llei. "Podria haver-se resolt, però ho van deixar passar mentre el deute no parava d'engreixar-se. I aquí, la Generalitat també té la responsabilitat de no haver pressionat amb prou contundència", critica.
"Endesa no pot tallar la llum a ningú"
Tot i això, la llei és clara: "Endesa no pot tallar la llum a ningú", assegura Campuzano. I què passa si, passat l'1 d'octubre, l'empresa tanca l'aixeta a una llar? "El que s'ha de fer és anar immediatament als serveis socials. No demanar cita, sinó entrar d'urgència i exigir-hi la reconnexió. A més, també cal demanar que es tramiti una denúncia per haver executat un tall il·legal". Tanmateix, el Govern va assegurar aquest dilluns en roda de premsa que multarà Endesa en cas que practiqui els talls de llum.