CORONAVIRUS
Plataformes tecnològiques, logística i alimentació, els sectors més beneficiats durant la crisi del coronavirus
El confinament ha disparat un 40% el trànsit de dades d’internet pel teletreball i l’ús de l’'streaming', mentre que els supermercats limiten el servei de venda en línia per l’allau de comandes.
Publicidad
barcelona,
Les fileres de clients fent cua als supermercats per aprovisionar-se d’aliments, que van coincidir amb l’inici de les restriccions a l’activitat i l’estat d’alarma, s’han traduït en un record històric de vendes en aquests establiments, que durant la tercera setmana de març van créixer un 71% a l’Estat espanyol. Llegums, arròs, pasta, conserves, olis i productes per la llar, amb el paper higiènic com a protagonista, han sigut els responsables d’aquestes xifres, aportades per la consultora Nielsen. Però més enllà del sector alimentari, altres àmbits econòmics estan sortint beneficiats de la crisi del coronavirus. A conseqüència del confinament, ha augmentat un 40% l’ús de dades d’internet sobretot pel teletreball i la utilització de plataformes tecnològiques que ofereixen continguts audiovisuals en línia. En la mateixa línia, el comerç electrònic i la logística que el fa possible també travessen un moment dolç.
Publicidad
Més enllà de l’alimentació
"El boom de l’alimentació és un fenomen puntual, que s’ha produït per la necessitat d’aprovisionament, però els sectors que més es beneficien d’aquesta situació seran els tecnològics". Aquesta anàlisi la realitza el catedràtic d’Estructura Econòmica de l’IQS de la Universitat Ramon Llull Santiago Niño Becerra. Més enllà d’aquest increment intens de les vendes de les grans superfícies alimentàries, Niño Becerra assenyala que "entrem en la fase de Netflix, HBO, Amazon i de les plataformes tecnològiques que ofereixen eines pel teletreball i desenvolupin software" per convertir en interactius els processos productius.
Per a Santiago Niño Becerra, de la crisi se'n sortirà amb pujades d'impostos, concentració empresarial i de capital i més atur
El catedràtic preveu que el teixit econòmic que sorgirà després de la crisi de coronavirus "serà molt diferent del de fa un any". Concentració empresarial i de capital, pujades d’impostos i més atur són alguns dels elements que portarà com a cua aquesta aturada econòmica. De fet, en els 10 dies de confinament, les aplicacions que permeten comprar medicaments a les farmàcies on-line, consultar la ubicació de l’establiment o l’estoc d’un producte determinat han crescut gairebé un 60% durant la setmana del 9 al 15 de març.
Publicidad
El dia u després del confinament
El confinament social i econòmic per combatre la pandèmia del coronavirus durarà com a mínim fins a l’11 d’abril. Però que passarà quan s’aixequi? Santiago Niño Becerra es pregunta "quants treballadors afectats per ERTO tornaran als seus llocs de feina?" Darrere aquesta interrogació es dibuixa un nou escenari econòmic, que "en realitat és una altra fase de la crisi de 2007, que el virus ha accelerat".