Cargando...

On són les dones artistes?

L’escriptora Tània Juste explica "el motor" de la seva darrera novel·la a 'Punt de lectura', un cicle de xerrades-col·loqui literàries consolidat a un poble de l’Alt Empordà

Publicidad

Tània Juste i Enric Tubert durant el col·loqui sobre el llibre 'Amor a l'art', a Agullana (Alt Empordà). — Marià de Delàs

agullana,

La vida cultural als pobles és molt més intensa i enriquidora del que s’imagina des de les capitals. Més enllà de l’impacte que puguin tenir alguns macroconcerts i festivals musicals dels mesos d’alta temperatura, hi ha cites literàries i artístiques amb un poder de convocatòria que sorprendria a no pocs dinamitzadors i gestors culturals acostumats a la mobilitat entre semàfors.

Publicidad

El passat dia 8 de juliol la convidada al Punt de lectura d’Agullana va ser Tània Juste, premiada el 2021 amb el Prudenci Bertrana de novel·la, pel seu Amor a l’art, (Columna, 2021), un llibre reivindicatiu de les dones artistes i de la seva obra.

Click to enlarge
A fallback.

"El motor de la novel·la", va explicar Tània Juste, és l’amor a l’art d’ella mateixa i de la principal protagonista del seu relat, Olivia, una jove barcelonina, estudiant de Filosofia i Lletres, que viu amb el seu avi antiquari i l’ajuda en la seva feina. És en aquesta ocupació que descobreix un autoretrat excepcional, amagat sota una altre llenç, el de Valèria Sans, sobre la qual inicia un extens treball de recerca.

L’autora dedica el llibre, significativament, al seu pare, Lluís Juste de Nin, i "a totes les dones lliures, independents i valentes que han triat i defensat una vida pròpia".

Publicidad

Portada del llibre 'Amor a l'art', de Tània Juste. — Columna

Valèria Sans és producte, precisament, de la immersió en la trajectòria de moltes dones artistes, reals, que van haver de lluitar per actuar d’acord amb el que van escollir com a eix de la seva vida.

Amb relació a aquest personatge i el seu perfil, l’impulsor i organitzador del Punt de lectura, Enric Tubert, va obrir el llibre per llegir unes paraules ben impactants de reflexió de la Valèria: "Havia decidit renunciar a l’home que l’estimava i a uns futurs fills per dedicar-se plenament al seu art. O una cosa o l’altra, les dones sempre havien d’escollir. Escollir a què renunciaven, en favor del que més estimaven. I els homes? Ells no renunciaven a res. Ells ho podien tenir tot".

Publicidad

'Punt de lectura'

La cita dels divendres a la tarda als jardins de la sala d’Agullana és sempre excepcional per la seva invitació a la conversa i la reflexió sobre literatura i, a través d’ella, sobre les empremtes de la humanitat en el nostre planeta. Tal com va explicar Enric Tubert, hi ha moltes maneres d’entendre el fet d’escriure. Les més de cinquanta autores i autors que s’han desplaçat "allà dalt", com diuen alguns, a aquell extrem geogràfic de Catalunya, en els darrers dotze anys, han deixat bona mostra de la diversitat cultural. I així seguirà.

Sergi Belbel, Maite Salord, Xavier Aliaga, Glòria de Castro i Agnès Marquès seran els pròxims convidats al Punt de lectura d’Agullana. La darrera xerrada d’enguany d’aquesta trobada literària tindrà lloc el 26 d’agost, amb Laia Aguilar, a una localitat més petita del mateix municipi: la plaça Major de l’Estrada.

Publicidad