Cargando...

NARRATIVES Laia Aguilar i Ana Merino guanyen els premis Pla i Nadal de literatura

Una guionista, professora d'escriptura i una poetessa, especialista en teoria i anàlisi del còmic aconsegueixen els premis literaris del dia de Reis. Aguilar és la desena dona que guanya el Josep Pla.

Publicidad

Les escriptores Ana Merino i Laia Aguilar, guanyadores dels premis Nadal i Josep Pla d'aquest any

barcelona, Actualizado:

L'escriptora, guionista i professora barcelonina Laia Aguilar ha guanyat la 52 edició del Premi Pla de prosa en català amb la seva novel·la Pluja d'estels.

Publicidad

La novel·la es basa en la història d'un grup d'amics que ronden els 40 anys i que es troben amb l'excusa de contemplar una pluja d'estrelles en una casa idíl·lica davant del mar, al Cap de Creus (Al Empordà).

Click to enlarge
A fallback.

Laia Aguilar (Barcelona, 1976) es va llicenciar en Comunicació Audiovisual per la Universitat Ramon Llull i és professora de l'Escola d'Escriptura del Ateneu Barcelonès, a més de guionista de sèries de televisió com El cor de la ciutat, Ventdelplà, Infidels, El Príncep o Merlí.

Un al·legat en favor de la bondat

L'escriptora madrilenya Ana Merino ha guanyat el Premi Nadal d'enguany amb la seva primera novel·la, El mapa de los afectos, que havia presentat sota el títol fictici de 'Campos de fuerza' i oculta sota el pseudònim de Susan Storm.

Publicidad

El mapa de los afectos, que es publicarà el pròxim 4 de febrer, és, segons que ha explicat la seva autora, una novel·la en la qual els personatges que l'han inspirat "són genuïnament bons", perquè creu en la bondat i considera que "la novel·la pot ser considerada un al·legat a favor de la bondat".

Ana Merino va viure llargues temporades a Lleó durant la seva infantesa i va estudiar un any de la seva carrera en la Rijksuniversiteit de Groninga (Països Baixos) i es va llicenciar el 1995 en Història Moderna i Contemporània per la Universitat Autònoma de Madrid.

Publicidad

Especialista en teoria i anàlisi del còmic, la guardonada amb el premi Nadal va bolcar aquesta especialitat en els seus assajos Diez ensayos para pensar el cómic (2017) i El cómic hispànico (2003), que analitza les projeccions culturals i ideològiques del còmic a partir d'obres mexicanes, cubanes, argentines i espanyoles.

Ha escrit també obres de teatre com Salvemos al elefante o La redención o l'àlbum il·lustrat Martina y los piojos.

Publicidad