Cargando...

RESTRICCIONS PEL CORONAVIRUS

Un Nadal més solitari que de costum

Els últims dies del 2020 seguiran inevitablement condicionats per l'evolució del coronavirus i per les restriccions que limitaran les trobades. Per evitar impactes negatius en la salut emocional, els psicòlegs recomanen planificar unes festes diferents

Publicidad

Una sala buida del restaurant Bo.Tic, a Corça (Baix Empordà). — Àlex Freixas / ACN

barcelona,

En un any marcat per la crisi sanitària i econòmica, no acaba d'aflorar l'esperit nadalenc. Les ciutats ja brillen a les nits, tot i que el toc de queda impedeix contemplar les llums més tard de les deu. Les reunions i compromisos amb familiars i cercles pròxims se celebraran aquest any d'una manera atípica. Amb màscares, amb distància, amb menys convidats i en alguns casos, amb processos de dol. És un moment crític on la salut emocional de la societat, ja deteriorada, es pot veure afectada.

Publicidad

Per a Begoña Elizalde hi ha cansament emocional, "perquè no s'ha contemplat un equilibri entre les mesures sanitàries i la salut emocional" 

Click to enlarge
A fallback.

Planificar unes festes diferents és un exercici a primera vista senzill, però que pot no ser-ho tant en una societat amb una salut emocional ja deteriorada. L'Organització Mundial de la Salut advertia de la "fatiga emocional" que presenta el 60% de la població europea a conseqüència d'enfrontar-se a una adversitat sostinguda al llarg de el temps. El cansament acumulat, segons la psicòloga Elizalde, "passa perquè no s'ha contemplat un equilibri entre les mesures sanitàries i la salut emocional".

Sense contacte, apareix el desemparament

No tenir l'oportunitat de moure's, sortir de casa, viatjar o tenir contacte social d'una manera lliure genera dificultats a nivell psicològic; causa buits, contacta amb les nostres absències i desperta angoixes. "Les persones necessitem el contacte i les abraçades per afrontar la vida, quan això no és possible, notem el desemparament" explica el psicòleg Ubieto. Les restriccions xoquen frontalment amb l'essència de les festes nadalenques; un moment en l'imaginari col·lectiu de la cultura occidental per gaudir de l'escalfor dels més propers.

Publicidad

"No és mala idea per afrontar aquest Nadal acceptar que el que ens està passant no és un parèntesi on podrem tornar al moment anterior, sinó una disrupció sense marxa enrere"

Aquest escenari contradictori entre el que serà i el que ens agradaria que fos porta a augmentar la irritació i frustració que moltes persones han experimentat durant els últims mesos. El psicòleg Ubieto reflexiona sobre que "no és mala idea per afrontar aquest Nadal acceptar que el que ens està passant no és un parèntesi on podrem tornar al moment anterior, sinó una disrupció sense marxa enrere" i que podria ser una oportunitat per reinventar algunes tradicions com aquesta.

Publicidad

"Si les restriccions fossin fixes i mantingudes en el temps, podríem assimilar-les i centrar-nos en altres qüestions, com les nostres necessitats emocionals. En ser canviants, requereixen d'un permanent estat d'alerta personal per adaptar-nos contínuament ", apunta Elizalde com a causa de desequilibris emocionals i trastorns d'ansietat, alimentaris, anímics o alteracions de la son.

Salvar el Nadal

Els ciutadans han seguit de prop els canvis que han patit les mesures contra la Covid19; han generat expectació, especialment, les relatives a les festes nadalenques. El Departament de Salut de la Generalitat ha modificat el seu pla inicial, que preveia la flexibilització d'algunes de les restriccions, després de l'empitjorament de la pandèmia. Des de la societat civil i des de diversos àmbits com el sanitari havia sorgit la pregunta "fins a quin punt val la pena atenuar les restriccions per 'salvar el Nadal'?".

Publicidad

Any nou, vida nova?

Enrere queda el 2020, el nou any s'acosta amb una notícia que ressona en totes les cadenes de televisió i converses: l'arribada de la vacuna de la Covid-19. Un esdeveniment esperat com un raig d'esperança o fins i tot com la clau que obri la porta cap a una vida "com la d'abans". Els epidemiòlegs i psicòlegs, en canvi, alerten el perill: compte amb il·lusionar-se amb un futur que pot ser que no arribi.

Publicidad