Público
Público

Miquel Buch i Neus Lloveras defensen al TSJC el seu paper durant l'1-O

El conseller d'Interior i expresident de l'ACM i l'expresidenta de l'AMI acudeixen a la cita judicial com a investigats per participar presumptament en l'organització del referèndum. El Govern al complet i una àmplia representació de diputats independentistes i alcaldes els acompanyes fins les portes dels jutjats.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, i l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, acompanyats del president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident del GovernPere Aragonès, a les portes del TSJC a punt de declarar en la macrocausa de l'1-O. EFE/Andreu Dalmau

públic i agències

Aquest dimarts el conseller d'Interior Miquel Buch i l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, han passat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per declarar com a investigats en la macrocausa per l'1-O. La Fiscalia es va querellar contra tots dos per la seva participació durant la jornada del referèndum. Els acusa de promoure l'organització de la votació entre els alcaldes catalans des dels seus càrrecs de presidència de l'AMI, en el cas de Lloveras, i de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), llavors a càrrec del conseller.

Ambdues entitats van fer arribar una circular als alcaldes membres on se'ls informava de l'aprovació de la llei de referèndum i se'ls emplaçava a respondre a les peticions del Govern i del Parlament. Buch ha negat davant els tribunals haver donat cap ordre per organitzar l'1-O a través dels alcaldes independentistes i sobiranistes i ha al·legat que es va limitar a "escenificar" el suport del món local mitjançat una declaració política: "Vam emplaçar als alcaldes a signar un decret de suport al referèndum i tot això ho vam fer des 'entitats privades", ha dit un cop ha sortit de la citació.

Lloveras també ha defensat davant els mitjans el seu paper i el de l'AMI i l'ACM durant les jornades prèvies a l'1-O: "Són entitats municipalistes. Són espais de debat polític i, per tant, amb aquells correus el que estàvem fent era política. Estàvem expressant opinions, voluntats i en cap cas això pot ser cap delicte".

La defensa de tots dos investigats demanarà l'arxivament del cas, ja que consideren que el Tribunal Suprem ja va descartar imputar a Lloveras i que el Jutjat d'Instrucció número 13 no va trobar indicis per acusar-los de desobediència. 

Buch i Lloveras, escortats pel Govern fins al TSJC

Una àmplia comitiva del Govern, encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha desplaçat fins a les portes del TSJC per donar suport a Buch i Lloveras, així com ho han fet diversos alcaldes de l'òrbita de l'AMI i l'ACM. El portaveu al Parlament de JxCat, Albert Batet, ha denunciat la "repressió" que pateixen tots dos representants polítics: "Ja n'hi ha prou, no tolerarem més repressió", ha dit. El líder del PDeCAT, David Bonvehí, també s'ha pronunciat davant la premsa a favor dels dos exlíders de les entitats municipalistes: "L'única cosa que van fer va ser apostar per la democràcia, canalitzar els anhels i els dubtes que tenien els ajuntaments", ha assegurat, i ha qualificat la seva citació judicial de "persecució política".

A les portes del TSJC, també ha parlat el diputat d'ERC al Parlament Gerard Gómez del Moral, qui ha considerat que la compareixença de Buch I Lloveras és una mostra de "fòbia a la democràcia": "Estan sent investigats per defensar la democràcia, defensar les urnes i el referèndum de l'1 d'octubre". Del Moral, a més, ha acusat als poders de l'Estat "d'inventar-se proves i relats" per "perseguir" a l'independentisme.

També s'hi han concentrat diputats de JxCat com ara Josep Costa, Eusebi Campdepadrós o Francesc Dalmases; d'ERC, com Montserrat Fornells, i altres dirigents del PDeCAT: Albert Batalla i Joan Ramon Casals

¿Te ha resultado interesante esta noticia?