Cargando...

Localitzen un jaciment prehistòric al peu de la muntanya de Montjuïc

S'han documentat més de 700 restes de l'època del bronze inicial i neolític final, d'entre 4.000 i 5.000 anys d'antiguitat

Publicidad

Fragment d'una nansa de ceràmica neolítica. — Vanesa Triay / ATICS SL / ACN

barcelona,

Els treballs de reurbanització de les Hortes de Sant Bertran, al barri del Poble-sec -districte de Sants-Montjuïc, a Barcelona- han permès localitzar un important jaciment prehistòric, fins ara desconegut, de l'època del bronze inicial i el neolític. Es tracta d'una troballa rellevant que servirà per ampliar el coneixement d'aquest període en una zona situada al peu de la muntanya de Montjuïc, a tocar del mar i la llacuna del Cagalell, i que va ser molt fèrtil en recursos naturals en aquelles èpoques.

Publicidad

Segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona, s'han recuperat més de 700 restes arqueològiques, entre ceràmiques, petxines (malacologia), i jaspi. El petit jaciment d'uns 15 metres quadrats ha permès documentar fins a sis nivells, cinc d'època del bronze inicial, i un sisè, possiblement, neolític. Les analítiques i estudis que s'estan realitzant permetran confirmar aquesta cronologia. Un d'aquests nivells del bronze inicial estaria associat a un nivell d'hàbitat, gràcies a la troballa d'una estructura de combustió.

Click to enlarge
A fallback.

Probablement les restes comprenen des del Neolític final (3400-2700 aC) fins al Bronze inicial (2300-1700 aC), és a dir, que tindrien un mínim de 3.700 anys i un màxim de més de 5.000.

Gràcies als treballs, s'ha pogut confirmar que tots aquests nivells estarien associats a diferents tipus d'activitat econòmica depenent del moment. L'inicial estaria relacionat amb la recol·lecció de petxines procedents de la propera línia de costa. Un cop consumides, aquestes petxines eren treballades, per ser possiblement emprades en elements personals decoratius.

Publicidad

En canvi, en un període més antic, en el nivell neolític documentat, s'ha constatat que els habitants d'aquest indret focalitzaven els seus esforços en el treball del jaspi extret de la propera muntanya de Montjuïc, on treballaven la pedra per fabricar eines en un altre indret.

En aquests treballs interdisciplinaris, a més de l'equip arqueològic que va dur a terme l'excavació, també col·laboren equips de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona. Mentre aquest ha estat treballant en les restes prehistòriques, l'obra ha continuat a la resta de sectors, sense afectació.

Publicidad