Cargando...

Llengua catalana Només un de cada tres catalans llegeix habitualment en català

Són dades del darrer informe de l'ICEC sobre els hàbits de lectura. Al voltant del 70% de la població llegeix almenys un llibre al trimestre. El Pla nacional del llibre i la lectura preten millorar els dos indicadors

Publicidad

Presentació del Pla nacional del llibre i la lectura. — Pere Francesch / ACN

barcelona,

Només un terç dels catalans (32,4%) llegeix habitualment llibres en català. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) sobre els Hàbits de lectura i de compra de llibres de l’any 2021. El volum és pràcticament calcat al registrat en les edicions de l'informe de 2019 i 2020. El treball també documenta que gairebé el 70% dels catalans (69,9%) llegeix almenys un llibre al trimestre, mentre que un 65,3% dels residents al Principat té el castellà com a llengua habitual de lectura.

Publicidad

Montse Ayats, responsable del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya, ha fet referència a aquestes xifres per destacar aspectes a millorar pel pla d'enguany, que per aquest 2022 té un pressupost de 106.682 euros. El tret de sortida oficial del Pla serà el 14 de juliol en un acte presidit pels consellers Cambray (Educació) i Garriga (Cultura). Izaskun Arretxe, de la Institució de les Lletres Catalanes, ha fet una crida al sector perquè s’impliqui i hi posi "intel·ligència i mirada llarga".

Click to enlarge
A fallback.

El principal objectiu del Pla nacional del llibre i la lectura és augmentar l’índex de lectura i fomentar l’hàbit lector amb el repte afegit de fer-ho preeminentment en l’àmbit del llibre i la lectura en català. Ayats ha apuntat que ser un país més lector no es resolt un dia per altra. "Ens hem d’alinear i fer xarxa i això ens permetrà avançar. Una de les claus és que es repensés el fer xarxa perquè si no es fa això és difícil transformar les coses de veritat".

Ayats veu fonamentalment apropar-se als indicadors de ciutadans lectors de països com Suècia, que en els darrers anys se situaven al 90% o els Països Baixos al 86%. També ha fet referència a un altre indicador de l’estudi de l’ICEC que apunta que el 32,4% dels catalans llegeixen habitualment en català i el 65,3%, en castellà. En aquest sentit, ha destacat que per aquest motiu "es posarà especial atenció, entre altres motius, al català".

Publicidad

Pla nacional

El Govern va aprovar el juliol del 2020 encarregar al Departament de Cultura l'elaboració d'un Pla nacional del llibre i la lectura i crear el Consell Nacional de la Lectura. A diferència dels tres plans de anteriors (el 2008, el 2012 i el 2017), aquest era el primer que partia d'un acord del Govern i es fixa com a objectiu retornar igualment al Govern una proposta de pla per a la seva aprovació abans del mes de setembre de 2021.

El Govern també va aprovar fa dos anys la creació del Consell Nacional de la Lectura amb la finalitat que el Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya s'elabori mitjançant un procés participatiu obert als professionals, institucions i associacions de l’àmbit del llibre i la lectura, tant del sector públic com del privat. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha remarcat que "és la primera vegada que ens coordinem Educació i Cultura". En aquesta línia, la directora general d’Educació Inclusiva i Llengües del Departament d’Educació, Susana Naranjo, ha afirmat que és estratègic treballar plegats per promoure el llibre i la lectura.

Publicidad