Público
Público

Les dessalinitzadores de la Tordera i del Foix es posaran en marxa entre el 2028 i 2029 gràcies a una inversió de 500 milions

Els aportarà l'Estat però provindran dels fons europeus Next Generation a través de l'empresa pública Acuamed. El Govern espanyol també ha validat la proposta de portar en vaixell aigua dessalinitzada des de la planta de Sagunt, al País Valencià, per pal·liar els efectes de la sequera a Catalunya

El conseller David Mascort, en roda de premsa a Palau
El conseller David Mascort, en roda de premsa a Palau. Bernat Vilaró / ACN

La sequera persistent que afecta Catalunya des de fa tres anys ha fet accelerar les inversions per millorar o construir noves dessalinitzadores i potabilitzadores per tal d'aprofitar al màxim l'aigua dels cabals dels rius. Entre aquestes trobem les dues noves dessalinitzadores de la Tordera i del Foix, que ja tenen calendari i pressupost. Ho han acordat David Mascort, conseller d'Acció Climàtica, i Teresa Ribera, ministra de Transició Ecològica, en una reunió celebrada aquest dilluns a Barcelona tres dies després de la declaració d'emergència al sistema Ter-Llobregat

La voluntat del Ministeri espanyol i el Govern català és licitar l'ampliació de la dessalinitzadora de Blanes -que passaria de 20 a 80 hm3- aquest any, començar les obres el 2025 i inaugurar-la el 2028. En el cas de la planta del Foix, entre els termes de Cubelles i Cunit, s'inauguraria un any després i seria una realitat el 2029, quatre anys abans del previst, segons el titular d'Acció Climàtica.

La de Foix, després de les obres, hauria de poder produir fins a 20 hm3 d'aigua dessalinitzada i donaria servei tant a les xarxes d'Aigües Ter Llobregat (regió metropolitana de Barcelona) com a la del Consorci d'Aigües de Tarragona. "És una bona notícia pel país", ha dit Mascort en una roda de premsa després de la reunió amb Ribera. 

Pel que fa al pressupost, l'Estat aportarà 500 milions provinents dels fons europeus Next Generation a través de l'empresa pública Acuamed.

La Generalitat pagaria el transport de l'aigua en vaixell

Durant la trobada Estat-Generalitat, també s'ha analitzat la possibilitat de porta aigua dessalinitzada des de Sagunt, al País Valencià. En aquest sentit, Mascort ha detallat que seria una opció de cara a l'estiu en el cas que fos necessari. La titular de Transició Ecològica ha afirmat que es tracta d'una planta inaugurada el 2009 amb una capacitat de producció de 8,4 hm3 i que depèn d'Acuamed, empresa pública del ministeri. "És una planta que està infrautilitzada i que no competeix amb altres usos locals", ha afirmat Ribera. 

La rebuda dels vaixells seria al Port de Barcelona i la mesura es podria activar a partir del mes de juny i permetria transportar, com a mínim, un vaixell al dia, carregat amb fins a 20.000 metres cúbics d'aigua. L'Estat assumiria el cost de producció de l'aigua i Catalunya, el transport en vaixell. 

La ministra també ha dit que dissabte va comunicar al president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, la intenció de portar aigua en vaixells des de la dessalinitzadora situada a Sagunt fins a Catalunya per pal·liar l'escassetat de recursos hídrics, una solució que veu com la "tècnicament més senzilla i més viable".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?