Les aliances per a les municipals de l'any vinent, un escenari encara ple d'incògnites
Tot i la pretensió del PDECat no sembla que la idea d'articular candidatures unitàries de l'independentisme tingui massa recorregut. Els Comuns volen que els partits que l'integren no concorrin per separat enlloc, si bé en determinats municipis la confluència pot ser més àmplia i arribar a espais representats per la CUP.
Publicidad
BARCELONA, Actualizado:
Resten onze mesos per a les eleccions municipals de l'any vinent i un dels grans fronts oberts abans d'arribar a la cita amb les urnes serà aclarir quines aliances preelectorals s'i articulen. De moment, hi ha molts moviments de fons, però encara poca concreció. Òbviament, un dels principals focus d'interès del proper 26 de maig, data dels comicis, serà el que passi a Barcelona, on segons les enquestes ara mateix la victòria se la jugarien Barcelona en Comú (BeC), ERC i Ciutadans.
Publicidad
Ei, @Pdemocratacat , NO en el meu nom. Sóc diputada de @JuntsXCat i no em representa ni la vostra manera de fer ni el vostre projecte. @JuntsXCat va néixer com un projecte transversal d paÃs i no de partit. El nom no fa la cosa. I ho sabeu. https://t.co/QzZAUJwyrb
— Aurora Madaula #JuntsperCatalunyað (@Aurora_Madaula) 16 de juny de 2018
El PDECat no descarta intentar crear candidatures unitàries de l'independentisme en grans ciutats, sobretot a l'àrea metropolitana, una opció que d'entrada no sembla seduir ERC, que pretén solidificar la seva implantació territorial, la més equilibrada de tots els partits del Principat.
Els Comuns, junts
Catalunya en Comú va presentar el passat dilluns el seu decàleg municipalista i en l'acte els seus dirigents Gerardo Pisarello i Susana Segovia van descartar que les formacions que en formen part, ICV, EUiA i Bcomú, es presentin per separat a les municipals del 2019. Tenint en compte que Xavier Domènech és el líder tant de Catalunya en Comú com de Podem, la pretensió és que el partit lila també s'integri a les mateixes candidatures. En qualsevol cas, la confluència celebrarà a l'octubre una convenció per desenvolupar el seu projecte municipalista. Ara bé, la fórmula escollida pels comicis pot variar en molts casos i, per exemple, en alguns municipis pot traçar-se una aliança amb la CUP. Sense anar més lluny, l'exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, va manifestar fa uns dies a Públic que la intenció de Guanyem Badalona en Comú –que tenia el suport de la CUP, Procés Constituent i la CUP– és eixamplar l'espai i concórrer conjuntament amb els Comuns als comicis.
Tot i estar associades a la CUP a nivell supramunicipal, altres aliances àmplies que podrien reeditar-se l'any vinent són les de Cerdanyola (Compromís per Cerdanyola), Ripollet (Decidim Ripollet) o Santa Coloma de Gramenet (SOM Gramenet). En canvi, hi ha altres exemples que de ben segur no es reeditaran, com ara Cornellà en Comú (CeC), que agrupava l'Alternativa d'Esquerres –relacionada amb la CUP– Pirates i Podem i que tot just fa un parell de mesos va posar punt i final al grup municipal. En la mateixa línia treballa l'Esquerra Alternativa de Barberà (EAB), també amb la CUP com a referent municipal, que el 2015 va articular Junts per Barberà, amb membres de Podem.